Här kommer de - Finlands första EU-generation

De föddes 1995 till ett nyblivet EU-land, Finland. I skolan läste de om EU, i vårens studentskrivningar svarade de på frågor om unionen och den 25 maj får de rösta för första gången i sitt liv. Får vi presentera: Generation Europa!
Inför det stundande Europaparlamentsvalet har Yle Nyheter träffat tre förstagångsväljare, Tara Junker, Ville Arponen och Jesper Carlsson.
- Inte ser jag att jag bara är från Finland utan jag ser att jag bor i Europa, beskriver 18-åriga helsingforsaren Tara Junker sin identitet.
Tara Junker föddes i det nyblivna EU-Finland och är lycklig över det. För henne är de öppna gränserna i Europa viktiga. Speciellt tydligt blev det under utbytesåret i Tyskland vid 16-årsåldern:
- För mig var det jätteviktigt att jag först fick bo där i tre månader utan att anmäla det någonstans och när jag anmält så var det inga problem. Jag fick ta mitt körkort där fastän jag inte är tysk medborgare och rösta som 16-åring i kommunalvalet. Jag vet att det finns många som kanske är emot det men det öppnade åtminstone mina ögon för hur viktigt det är, säger Junker.
Kritiska röster
Jesper Carlsson kommer från Åland där valdeltagandet är relativt högt men där många också är kritiska till EU. Han tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att kunna påverka hur unionen utvecklas. Han önskar att en del av makten kunde flyttas tillbaka från Bryssel till Finland och Åland:
- Jag tror att vi vet bättre hur vi ska stifta vissa lagar än vad de vet i Bryssel. Till exempel beslut om vårfågeljakten ska fattas mera på nationell nivå, säger Carlsson.
Europa fem år framåt
Raseborgsbon Ville Arponen har hört en del negativa toner om EU från den äldre generationen men han köper inte kritiken:
- Jag tror att vi har gynnats av EU, inte bara ekonomiskt utan också politiskt eftersom Finland har fått en viktig roll i utrikes- och säkerhetspolitiken, säger Arponen.
För att kunna välja sin kandidat i EU-valet vill han gärna höra mera debatt om ekonomi och säkerhetspolitik, så som Ukrainafrågan.
- För mig är det här valet också Europas framtid, hur vi bygger Europa i framtiden. De här parlamentarikerna ska ju bestämma hur Europa ska utvecklas fem år framåt , säger Arponen till TV-nytt.