Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Dödsstöt och katastrof för Strömfors”

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 08:54.
Man vid fabriksport
Bildtext Frej Renvall trivs bra som montör på Schneider Electric i Strömfors.

Senast sommaren 2015 kommer de cirka 200 anställda vid Strömfors Electric att bli utan jobb. Det betyder en dyster framtid för hela byn och bruket.

Två gamla byggnader vid Strömfors bruk
Bildtext Den vita representationsvillan på bruket ägs av den franska koncernen.

De pågående samarbetsförhandlingarna på fabriken handlar om tidtabeller och möjliga avgångsvederlag.

- Vi vet mera i slutet av maj, säger huvudförtroendeman Marjatta Soidinsalo.

Franska Schneider Electric-koncernen, som äger anläggningen i Strömfors, planerar att flytta väggkontaktproduktionen till Polen och avbrytarproduktionen till Danmark.

- Det här är en chock, en chock för det flesta här, säger montör Frej Renvall. Det är många från samma familj som jobbar här.

Renvall trivs bra på Strömfors Electric, där har han jobbat de senaste sju åren. Bostadslån och barn gör att framtiden känns mer osäker än den borde. Att produktionen läggs ner är en stor överraskning för alla anställda.

- Vi har kämpat på och gjort bra resultat, säger Renvall. Det var till och med tal om att sätta upp en ny produktionslinje. Beslutet är en dödsstöt för hela trakten.

Portskylt

I Strömfors är oron nu stor får hur byn klarar av nedläggningen. En som spår en besvärlig framtid är Berndt-Gustaf Schauman. Han innehade tidigare olika direktörs- och chefsposter på anläggningen men är numera Lovisabo och pensionär.

Schauman är rädd för en ond spiral.

- Bruket och byn kommer att dö ut. Försvinner jobben så flyttar folk bort, då stängs skolan och butikerna. Några museer är allt som sen finns kvar.

Han har svårt att förstå nedläggningsplanerna.

- Det är ett beslut fattat i Paris och motiveras med global lönsamhet, men Strömfors verkar på en rätt lokal marknad.

När fabriken stänger går också en lång tradition i graven. Industriell verksamhet har funnits i Strömfors sedan år 1695.

Läs också: Det är helt klart att det nu är slut