Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kolla ditt parti - vart går din röst?

Från 2014
Uppdaterad 10.02.2015 10:03.
EU-parlamentets gruppe
Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä - Kollage Mårten Seiplax

Vem röstar du egentligen på i Eu-valet? Vi har gjort en kartläggning över EU-parlamentet och hur de finländska partierna placerar sig där i dag, det vill säga i vilket sällskap de finländska politikerna sitter.

Nu är det igen dags för finländarna att välja representanter till EU-parlamentet. Men EU-valet intresserar mindre än andra val, och en del bryr sig inte om vem vi skickar till Bryssel.

Varför är det så? Det vanligaste svaret är att EU känns långt borta och att man egentligen inte vet vad det är man röstar på - och visst är det lite mer komplicerat än val på hemmaplan. En röst på en finländsk kandidat är en röst på en gruppering inom EU, och handen på hjärtat, hur många har riktigt bra koll på vad de står för?

För att bena ut det hela har vi gjort en kartläggning över hur EU-parlamentet har sett ut under den gångna valperioden och i vilken del av parlamentet de finländska partierna har suttit. De finländska partier som inte haft en representant i EU-parlamentet har lämnats utanför kartläggningen.

Funktionen för att se vilken EU gruppering fick en röst då man röstade på ett parti i Finland har tagits bort 25.11.2022 p.g.a. att den tekniskt inte fungerade längre.

Läs också: Den nya högern i det nya parlamentet

Bildtexter för S&D-kartan hade hamnat också över EFD-kartan. Misstaget har nu korrigerats.