Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland hjälper NSA?

Uppdaterad 13.05.2014 20:48.
Glenn Greenwalds bok om agenten Edward Snowdens avslöjanden om USA:s avlyssning av tele- och datatrafik utkom den 13 maj 2014.

Finland omnämns som bundsförvant med amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. Det här framkommer i juristen och journalisten Glenn Greenwalds nya bok om agenten Edward Snowdens avslöjanden om USA:s topphemliga avlyssning av tele- och datatrafik.

Boken, som utkom i dag, innehåller bland annat ett dokument med stämpeln "top secret". På listan finns 33 länder som sägs idka begränsat samarbete med NSA. Bland länderna finns också Finlands nordiska grannar och till exempel Tyskland, Frankrike och Österrike.

Samma dokument visar att Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Kanada är de länder som mycket aktivt hjälper den amerikanska signalspaningen.

Finland finns med på en lista bland länder som samarbetat med den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.
Bildtext Finland finns med på listan med NSA:s samarbetsparter.

Skydsspolisen kommenterar inte

Mikael Storsjö, som är aktiv i föreningen för öppen kommunikation på nätet, Effi, är en aning överraskad över att Finland omnämns som bundsförvant.

- Finländska myndigheter har varken resurser eller laglig rätt att uföra avlyssning, säger Storsjö.

- Det som är viktigt att notera är att finländska insatser inte behövs eftersom all vår kommunikation till utlandet i sin helhet går genom Sverige. Där har Försvarets Radioanstalt fri tillgång till informationen i kablarna som går via dem, säger Storsjö

Storsjö påminner nätsurfare och andra om att utgångspunkten är att teletrafiken blir avlyssnad i Sverige.

Skyddspolisen i Finland kommenterar inte uppgifterna i boken innan man bekantat sig med bokens innehåll.

Läs också:
NSA:s nya chef utlovar större öppenhet