Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vrakexpert: Skeppsmask har troligen ätit upp Santa Maria

Från 2014
Uppdaterad 13.05.2014 20:19.
Marinarkeolog Harry Alopaeus på Raumo Sjöfartsmuseum
Bildtext Marinarkeolog Harry Alopaeus har stor erfarenhet av vrakforsknning
Bild: YLE/Jari Laasanen

Den 25 december 1492 förliste upptäcktsresande Christofer Columbus flaggskepp Santa Maria utanför Haiti i en storm, knappt fem månader efter att Columbus och hans mannar hade påbörjat sin färd över Atlanten. Nu, drygt 500 år senare, är en grupp dykare övertygade om att det är det mytomspunna vraket som har hittats och ligger på havets botten utanför Haitis norra kust.

Den amerikanska marinarkeologen Barry Clifford berättar för Tidningen The Independent att det finns mycket som pekar på att det handlar om just Santa Maria. Såväl platsen där vraket hittades, som de arkeologiska fynden i samband med vraket, tyder på att det är Columbus flaggskepp som nu har lokaliserats.

Vrakrester kan bli museum

Redan år 2003 hittade dykare vrakresterna, men i det skedet lyckades de inte hitta tillräckligt med bevis för att avgöra vilket skepp det var frågan om.

Det ultimata målet, enligt Barry Clifford, skulle vara att lyckas få upp de resterande vrakdelarna ur havet, restaurera dem och ställa ut dem på ett museum på Haiti.

- Det kunde spela en stor roll för utvecklingen av Haitis turismindustri, säger Clifford till The Independent.

Teredo Navalis har ätit upp flaggskeppet

Vrakexperten och numera pensionerade marinarkeologen Harry Alopaeus tycker att fyndet är intressant i sig, men befarar att det knappt finns något kvar alls av själva skeppet.

- Skeppsmasken Teredo Navalis lever och trivs bra just i det salta vattnet som finns där och den äter upp allt trä som sticker upp ur bottensedimentet, förklarar Alopaeus.

Det innebär att själva vraket högst antagligen har blivit uppätet av skeppsmaskarna redan för länge sedan. Det som däremot kan tänkas finnas kvar är föremål som ankare, järndelar, keramik och tegelstenar från en eventuell ugn.

Alla marinarkeologer har sin egen nisch som de forskar i. Endel fokuserar på hur livet ombord tedde sig, medan andra forskar i fartygets konstruktion.

- Skeppskonstruktioner är mitt specialområde och ur det perspektivet finns det knappast så mycket av intresse i det här fallet, säger Alopaeus.

När det gäller vrak som hittas i till exempel Östersjön är läget ett helt annat.

- Här finns inte skeppsmasken Teredo Navalis och då kan man i bästa fall hitta riktigt gamla vrak som ligger flera meter från havsbotten uppåt, konstaterar Alopaeus som har jobbat i både Finland och Sverige med vrakforskning.