Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö köper vatten och mark av FN-Steel

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 09:46.
Koverhars fabriksområde

Fullmäktige i Hangö beslöt på tisdag kväll att godkänna föravtalet om villkoren i fastighetsköpet med FN-Steels konkursbo.

Det slutliga köpebrevet skrivs enligt villkoren i föravtalet, senast den 30 augusti. I villkoren sägs det bland annat att konkursboets borgenärsdelegation och borgenärssammanträde måste godkänna föravtalet innan det slutliga köpebrevet görs.

Vid åttatiden på tisdag kväll började fullmäktige i Hangö diskutera föravtalet som leder till köp av mark- och vattenområden av stålbolaget FN-Steels konkursbo i Koverhar.
Fullmäktiges ordförande Sture Söderholm (SFP) bad att gruppordförandena skulle samlas till möte innan ärendet om FN-Steel behandlas. En stund senare bad Katrin Järvinen från socialdemokraterna att hennes partikamrater och Vänsterförbundet ska samlas för att diskutera.

Stadsdirektör Jouko Mäkinen sade att staden är i brinnande behov av plats för företagare. Det är det vi har i sikte med köpet, sade Mäkinen.

Stig Sundberg (SFP) sade att SFP-gruppen stöder ett köp. Det innebär att Hangö satsar på framtiden inom flera områden.

Vänsterförbundare och socialdemokrater går ut för att diskutera innan föravtalet om köpet av FN-Steel behandlas.
Bildtext Vänsterförbundet och Socialdemokraterna går ut för att diskutera innan föravtalet behandlas.

Sannfinländaren Pekka Tuunanen hoppades att en ny hamn inte medför ekonomisk belastning för staden. Sannfinländarna vill bland annat ha en ekonomisk plan innan det egentliga avtalet görs.

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) sade att om köpet blir av så planeras området för industri. Hamnen kan bli ett dotterbolag eller fusionernas med hamnbolaget, sade Kavander.

Vänsterförbundets Birgitta Gran sade att hennes parti stöder ett köp. Hon vill att hamnen i Koverhar ägs av staden.

Staden betalar en köpesumma på tio miljoner euro. I avtalet ingår markområden på 530 hektar och vattenområden på 117 hektar. Fabriksområdet på 70 hektar ingår inte.

Sommaren 2012 gick FN-Steel i konkurs.

Fullmäktige i Hangö var enhällig.