Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nordkalk följer inte miljötillstånd

Uppdaterad 07.03.2017 11:54.
Nordkalk i Lojo.
Bildtext Nordkalk har en underjordisk gruva i Lojo.

Företaget Nordkalk har inte följt sitt miljötillstånd och rapporterat om verksamheten i kalkgruvan i Svartå till Raseborgs stad. Nordkalk säger att de har skickat sina årsrapporter till stadens miljöbyrå. Bullermätningar har däremot inte gjorts.

Regionförvaltningsverket uppdaterade miljötillståndet hösten 2011. Men miljöbyrån i Raseborg har inte fått några årsrapporter från Nordkalk. Staden har inte heller fått några resultat från en bullermätning som borde ha gjorts för ett år sedan.

Det är säkerhets- och kemikalieverket Tukes som har begärt att Raseborgs stad ger ett utlåtande om Nordkalks gruvtillstånd. Miljö- och byggnadsnämnden ger sitt utlåtande i dag.

Enligt förslaget ska nämnden betona att villkoren för miljötillståndet bör följas och att det är viktigt att dammandet från kalkgruvan minimeras.

Nordkalk: Vi har rapporterat

Nordkalk har lämnat in sina rapporter till Raseborgs stads miljöbyrå, säger bolagets kommunikationschef Anne Foley.

- Rapporterna har skickats till Raseborg stad, men all information har inte nått den rätta personen.

Däremot stämmer det att bullermätningarna inte har gjorts. Det här beror enligt Foley på att Nordkalk knappt alls har någon verksamhet i Svartå och på att vädret har varit för blåsigt.

- Planen för bullermätningen har godkänts och mätningen görs inom en snar framtid.

Artikeln uppdaterades med Nordkalks kommentar 15.5.2014 klockan 13:47. Den ursprungliga artikeln publicerades 14.5.2014 klockan 6:38.