Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stort datacenter till Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 10:04.
Dataserver
Bildtext Mycket information ska lagras på servrar i Kasåker.
Bild: Gregory Maxwell

Ett datacenter på 100 000 kvadratmeter ska byggas mellan Filarvägen och Hjulkvarnsvägen i Kasåker i Helsingfors. Centret ska ligga både på och under marken.

Projektet tas upp på fastighetsnämndens möte på torsdagen, och preliminärt har flera lokalpolitiker uttalat sig mycket positivt om planerna.

I datacentret planeras en maskinsal, testlaboratorium och utbildning. I maskinsalen finns många datorer som lagrar och behandlar stora mängder information. Dessutom planeras ett hotell till campuset.

Hemlighetsfullt kring investeringen

Företaget som står bakom projektet heter DC-ROI-Helsinki. Vd Ilkka Kilpimaa är mycket förtegen om investeringen i det här skedet.

- Vi säger inget nu, utan informerar mer efter sommaren. Vi ville egentligen inte att projektet alls skulle bli offentligt ännu, men det måste ju tas upp i kommunala organ så vi kunde inte hjälpa det.

Kilpimaa hänvisar till de uppgifter som kommer fram på fastighetsnämndens föredragningslista. Bland annat är ABB en partner när det gäller teknologin som används - både som leverantör och i fråga om drift.

- Det här är allt vi kan bekräfta nu, säger Ilkka Kilpimaa.

Bolaget DC-ROI Helsinki har tidigare byggt datasalar i Finland, Tyskland och Ryssland.

Helsingforspolitiker välkomnar investeringen

- Projektet har en stor sysselsättandet inverkan och skapar åtminstone tiotals arbetsplatser. Det kan föra med sig många från ICT-branschen hit, säger fastighetsnämndens ordförande Pia Pakarinen (Saml).

Pakarinen kan inte uppskatta hur stor investeringen slutligen blir, men den är hur som helst mycket välkommen, säger hon.

- Östra Helsingfors behöver det här, och hela staden kommer att dra nytta av projektet.

Fastighetsnämnden ska reservera området för datacentret på torsdag.

Stadsstyrelseledamot Hannu Oskala (Gröna) bedömer att centret kan börja byggas om några år.

Uppdaterad med kommentarer av Ilkka Kilpimaa och Pia Pakarinen