Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnor studerar mer än män

Från 2014
arken
Bild: Yle/Andy Ödman

Skillnaden i utbildning mellan kvinnor och män har ökat under de senaste årtiondena och trenden fortsätter, visar Statistikcentralens siffor.

Av de 111 000 finländare som utexaminerades från universitet och högskolor under åren 2006-2010 var 62 procent kvinnor och 38 procent män.

Kvinnor utgör majoriteten av de studerande i alla andra högskolor i Finland utom vid Tammerfors tekniska universitet, Aalto-universitetet och Villmanstrands tekniska universitet.

Kvinnor förtjänar i snitt 81 procent av vad männen gör.

Av 30-40-åringarna i Finland har var femte man, men endast var tionde kvinna, enbart grundskolepapper i fickan. På arbetsmarknaden finns det numera en tredjedel färre jobb för personer med endast grundskoleutbildning i bagaget jämfört med för tio år sedan.

Statistiken visar att arbetskarriärerna är 10 år längre för personer med akademisk slutexamen än för personer som avslutat skolgången efter första stadiet.

"Pojkar inte tillräckligt mogna"

Experter säger att divergeringen mellan könen börjar i grundskolan eftersom tonårspojkar utvecklas långsammare än flickor och att de därmed inte är lika mogna att fatta beslut om fortsatta studier.

Åsikten om att många pojkar tvingas fatta beslut om framtiden alldeles för tidigt är allmän bland de professionella inom skolvärlden, och på lärarhåll önskar man att den gemensamma ansökan inte tidigareläggs till nionde klassens vinter.

Separata flick- och pojkskolor har diskuterats för att råda bot på problemet, men varken Utbildningsstyrelsen eller lärarna varmnar för tanken på att återgå till den gamla modellen.

Det varnas också för att utbildade kvinnor kan få svårt att hitta partner, vilket på sikt kan ha samhällelig inverkan i form av färre familjer.

Ursprunglig artikel Karoliina Kantola, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln