Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Politikerna har inte lyckats göra EU intressant"

Uppdaterad 23.05.2014 10:49.
Jan-Erik Andelin
Bildtext Jan-Erik Andelin

Förhandsröstningen inför EU-valet inleds i dag.
Finländarna verkar inte särskilt intresserade av EU-frågor, men intresset har ökat, säger Jan-Erik Andelin, ledarskribent vid Borgåbladet.

- Det lägsta valdeltagandet hade vi år 1999, då röstade bara omkring trettio procent i EU-valet. Nu är det bättre men fortfarande är det ett problem att EU känns som långt borta för finländarna. Europa är ett ställe dit vi åker, inte den plats där vi bor, säger Andelin.

Besluten som fattas på EU-nivå känns avlägsna och främmande och det gör att nyfikenheten på och intresset för EU krymper.

Politikerna själva ointresserade

En del av problemet är att de finländska politikerna själva - också de som är uppställda i EU-valet - verkar tycka att EU har låg prioritet. Det är ett misslyckande.

- Vi ser i tv-debatter att politkerna använder EU-valet som en möjlighet att tala om inrikespolitik, de får visa sig och på så sätt bereda väg för kommande val, säger Andelin.

Svårt att rapportera om EU

Media har också ett ansvar. Beslutsordningen i EU är inte helt enkel och media har en skyldighet att försöka tydliggöra processerna.

- Inte förrän nu, tjugo år efter inträdet i EU, har vi lärt oss hur vi ska rapportera om EU. Först i det här valet har vi börjat diskutera de olika partigrupperingarna, till exempel. Om du röstar på kristdemokraterna eller på SDP så röstar du på stora grupperingar i parlamentet, De gröna tillhör en mindre grupp. Om du röstar på SFP så är det bra att kolla vad SFP:s gruppering uträttat i parlamentet.

"Tänk dig in i andra länders situation"

Ett sätt att komma närmar EU-valet är att tänka sig in i de övriga ländernas situation.

- Det är en bra tankeövning att tänka på vad som skulle hända om en massa flyktingbåtar skulle ta i land vid Pellinge och hundratals skulle drunkna, som i ett annat EU-land, Italien. Eller om vi hade skyhög arbetslöshet, som Spanien. Om man tänker på hur man vill att sådana situationer skulle lösas om de skedde i Finland får man kanske en idé om hur man vill rösta, säger Andelin.

Förhandsröstningen pågår till nästa veckas tisdag. Den egentliga valdagen är söndagen den 25 april.