Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Att skratta tillsammans skyddar journalister"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Paula Salovaara - Spela upp på Arenan

Journalisten Paula Salovaara har sällan långt till skratt. Jag ser mig inte själv som en så seriös person, säger hon. Skratt på jobbet skyddar folk i utsatta stunder. Har man kunnat skratta tillsammans kommer man bättre över de jobbiga stunder journalistjobbet ibland innebär, funderar hon.

Att skratta tillsammans skyddar också i förväg mot de gånger man jobbar med svåra, stora och hemska nyheter, framhåller hon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: "Framtiden behöver journalister" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Salovaara är ständigt närvarande på många plattformer - på Twitter har hon över 8 000 följare och hon är också aktiv på Instagram och Facebook. Hon tipsar, pratar och uppmuntrar ständigt på sociala medier.

- Mediefasta är inget för mig - jag är inte den som stänger av, säger Paula Salovaara.

Journalister borde i allt större utsträckning vara färdiga att diskutera sina reportage med allmänheten, tycker Salovaara. Särskilt om det finns fel i texten, eller om någon har en annan syn på det man rapporterar om.

Alla journalister behöver inte vara med på Twitter, men man måste kunna följa med flödet och söka information, tycker hon. Själv har hon hittat många intressanta människor att diskutera med på Twitter.

- Många gånger har jag stött på folk och konstaterat att "vi känner varann från Twitter". Det är ganska roligt.

Jag kunde inte vara tyst om hoten

Tvåspråkighet väckte häftig debatt i samband med de mordhot som riktades mot flera journalister, bland dem Bettina Sågbom, Jeanette Björkqvist - och Paula Salovaara.

- Jag bestämde mig i ett tidigt skede för att inte vara tyst. Det är viktigt att diskutera offentligt, och det blev ju en diskussion till sist, säger hon.

- Men visst blev jag ordentligt rädd.

Utmaning att vara chef

Salovaara diskuterar gärna ledarskap - hon har över tio år av ledarskap bakom sig och har också skrivit artiklar i ämnet. Nyligen började hon studera vid Aalto-universitetets Executive MBA-program, som är ett magisterprogram i ekonomi.

- Jag kom in till Social- och kommunalhögskolan på andra försöket, men liksom många andra journalister blev jag aldrig färdig. Arbetslivet slukade mig helt och hållet. Nu har det känts spännande att sätta sig på skolbänken igen med en examen som mål.

Hon säger att ledarskap, särskilt när det handlar om att leda journalister är en utmaning i dag. Det är också problematiskt om en tidigare journalistkollega plötsligt uppgraderas till chef.

- Chefernas största misstag är att tro att alla ska tycka om dem. Alla kan aldrig tycka om en. Som ny chef försöker man ofta buga åt alla håll, det är inte hållbart i längden, säger Salovaara.

Enligt henne är det viktigt att man som chef vet vad man vill, förmår fatta beslut och inte tänker på vem som blir glad eller inte. Hon betonar rättviseaspekten - det är viktigt att eftersträva rättvisa beslut.

Ett annat misstag nya chefer gör är att de favoriserar vissa anställda. De lyfter fram någon utan att själva märka det.

- Här måste man kolla sig själv noga. Som journalist och chef kan det vara svårt att lyssna på de anställda, man har kanske tyckt om att prata själv. Men lyssnandet är viktigt, och det tar tid att lära sig, funderar hon.

Tillåta galenskap

Salovaara berättar om olika knep hon som chef har använt sig av för att lätta upp stämningen på redaktionen.

- Det är viktigt att tillåta lite galenskap, säger hon och berättar om lyckade experiment från tiden som chef på Helsingin Sanomat.

Hon berättar också om fel som sker i digitala onlinetider - om artiklar som rubriceras fel. När alla ser felet och "hela världen hånar en" behöver man stöd och hjälp annars kan man bli sjuk.

Människor är min grej

Salovaara har arbetat på hela mediefältet, men närmast hennes hjärta ligger kanske radio och lokalradio. Hon har grundat radiokanalen Radio Helsinki.

Kanalen har präglat både mig och min karriär, säger Salovaara.

Stationen värnar om sina profiler och använder sig inte av automatiska spellistor. Människor väljer musiken.

- Det viktigaste för mig är på alla plan i livet är att vara omgiven av människor, roliga härliga människor, det får jag krafter av, säger Salovaara.

Salovaara har också sidor som sällan syns i offentligheten - hobbyer som kanske kommer från att hon är från en bagarsläkt. I programmet Bakom bilden får vi också besöka hennes gömställe.

TV-programmet Bakom bilden: Paula Salovaara sänds i Yle Fem den 4 juni klockan 20.00, reprisen går den 8 juni klockan 16.45.
Programmet finns 30 dagar på arenan efter första sändningsdatum.

Läs artiklar skrivna av Salovaara:

Uhkailu ei ole kriittistä keskustelua
Tvåspråkigt uppslag: Nettiuhkauksiin pitää vihdoin puuttua
Veri lentää Ruotsiin asti
Lautapeleissä on tulevaisuus
Om att misslyckas: Kotiin taistelukentiltä

Radio Helsinki har en ny serie på gång med rubriken "Vain työelämää", här hittar du Salovaaras intervjuer:

Jari Sarasvuo
Elina Yrjölä
Rosa Meriläinen
Mikael Jungner
Pekka Mattila
Merja Hovi, om anonym rekrytering

Mer om ämnet på Yle Arenan