Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nödcentralen kunde bara finska

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 13:34.
Nödcentralen i Kervo
Bild: Yle

En person föll illa och slog huvudet på Pörtö på fredag kväll. Pörtö Lines skeppare Stefan Svaetichin fattade beslutet att beställa ambulans till gossen, som blödde kraftigt från huvudet. Båten kunde föra patienten till bryggan i Kalkstrand, dit ambulansen kunde skickas.

- Men när jag ringde 112 så gick det inte att tala svenska. När man är skärrad och det ser allvarligt ut så vill man helst tala sitt modersmål. De hade uppenbart ingen på plats som talade svenska.

Svaetichins finska är ”inte som den borde vara”, som han själv uttrycker sig. Han undrar om han hellre borde ha pratat engelska. Till slut tog han hand om patienten och överlät telefonen till en annan person på platsen.

Yle Östnyland ringer upp Juha Suominen, sakkunnig vid Nödcentralen i Östra och Mellersta Nyland. Han tar upp informationen och säger bekymrat att det inte borde få gå så här.

- Arbetsskiftena ordnas så att centralen i Kervo alltid har åtminstone en person på jobb som talar svenska.

Suominen önskar att de berörda ger direkt respons till Nödcentralen. Då kan han kommentera fallet i fråga.

- Det här ska i alla händelser definitivt utredas. Vår servicenivå har inte varit som den borde.

Suominen berättar att Nödcentralen har en plikt att betjäna på de två inhemska officiella språken. Om den som ringer behöver få prata engelska finns det nästan garanterat alltid någon på jobb som kan svara.