Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Godzilla är kungen av monster

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Godzilla tar över igen.
Bildtext Godzilla tar över igen.
Bild: SF Film

Godzilla, kungen av monster, är tillbaka i våra biosalonger. Den här gången är inte annorlunda än de tidigare gångerna - Godzilla är elak och måste dö. Men vem är han egentligen, den här onda (eller missförstådda?) skräcködlan.

Första filmen kom ut 1954 i Japan

Den första filmen om Godzilla hette Godzilla - monstret från havet . Filmen blev en stor succé och filmbolaget Toho fortsatte tillfredsställa publiken med fler filmer på samma tema. Nu finns det 28 japanska Godzillafilmer och den senaste kom ut för tio år sedan, alltså 2004. Men tillbaka till frågan: vem är Godzilla?

Godzilla är en ganska mystisk figur egentligen. Det sägs att han var en sorts dinosaurie som låg i dvala på havsbottnet. En dag träffas han av ett atombombsprov och vad händer då? Han blir så klart en mutant. Han växer och blir större och större och får också förmågan att spruta ut en blå dödlig stråle med radioaktivt material ur sitt stora gap.

Han har attackerat flera storstäder i Japan, och han är grymt svår att tygla. Han har också kämpat mot andra stora monster, som till exempel King Kong, och i vissa filmer har han en son som heter Minilla. Godzilla är inte bara ett stort monster, han är också en symbol för ett klart större hot som Japan fick uppleva på 40-talet, nämligen kärnvapen.

Första amerikanska Godzilla kom 1998

Filmen Godzilla från 1998 fick mycket uppmärksamhet och Puff Daddy gjorde låten Come with me till filmen.

Låten var kanske det bästa med hela filmen, som var något av en flopp. Den Godzilla som 1998 års publik fick se avviker från den traditionella Godzilla, och kallas därför GINO (Godzilla In Name Only) av Godzilla-fans.

GINO blev också utskrattad i filmen Godzilla: Final Wars från 2004 där han (under namnet Zilla den här gången) ska fightas med den riktiga Godzilla. Kampen varar endast i några sekunder och det är den kortaste striden i Godzillahistorien. Zilla var en klar parodi på amerikanernas Godzilla.

Den andra amerikanska Godzilla kommer 2014

Närmare bestämt i dag (14.5) när filmen har Finlandspremiär på en biograf nära dig. Den här gången är det ingen låt som blivit en megahit som är knuten till filmen. I stället lyfter filmmakarna fram kompositören Alexandre Desplat som gjort klassisk filmmusik till skräcködlan. Här kan du ser hur det gick till.

Godzilla är en reboot som inte har något att göra med Godzilla från 1998. Vi har fler goda nyheter för Godzilla-fansen: Godzilla ser ut så som han ska se ut. I huvudrollerna ser vi bland andra Bryan Cranston från Breaking Bad, och Aaron Taylor-Johnson från Kick-Ass. Enligt kritikerna ska filmen vara snygg och monstret alldeles felfritt, men storyn platt och till och med tråkig.

Vad tror ni?