Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Extremhögern organiserar sig i EU

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 16:22.
Marine Le Pen och hennes far  Jean-Marie le Pen
Bildtext Front Nationals ledare Marine Le Pen med sin fader och föregångare Jean-Marie Le Pen (t.v) som båda två sitter i EU-parlamentet.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Efter EU-valet väntas maktförhållandena i EU-parlamentet skifta. Det är framför allt extremhögern som väntas vinna terräng och organisera sig på ett helt annat sätt än i dag.

Pekka Nurminen är chef för Europarlamentets informationsbyrå i Finland
Bildtext Pekka Nurminen
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

EU-parlamentet består i nuläget av sju politiska grupper samt ett gäng grupplösa politiker ute på högerkanten av parlamentsbågen. De som tillhör de grupplösa har mindre talartid i kammaren och chanserna för en grupplös parlamentariker ska få viktiga uppdrag inom parlamentet är små. Där samlas främst de ledamöter som ingen av de övriga politiska grupperna vill samarbeta med - bland annat den högerextrema partiledaren för franska Front National, Marine Le Pen. Det är hennes gelikar som efter EU-valet väntas organisera sig.

Bild: Patrick Seeger/EPA

– Det är endast möjligt att påverka lagstiftningen eller beslutsfattandet genom den politiska grupp man tillhör. Därför är det nödvändigt att placera sig i en gruppering där man kan hitta stöd för sina idéer och faktiskt få någonting gjort, säger Pekka Nurminen, chef för EU-parlamentets informationsbyrå i Finland.

Det är så de flesta nationella partierna är organiserade. En röst på SFP i EU-valet är automatiskt en röst på den europeiska gruppen ALDE i parlamentet, och en röst på Samlingspartiet eller Kristdemokraterna går till den största gruppen i parlamentet, EPP .

Grupp framför nationalitet

I parlamentet frågar man inte ledamöter från vilket land de kommer

Inför EU-valet diskuteras ofta den enskilda finländska politikerns påverkningsmöjligheter inom EU. Enligt Pekka Nurminen är politikerns handlingskraft mycket upp till viljan att göra något.

- De enskilda finländska ledamöterna är på exakt samma nivå som alla andra ledamöter. De arbetar på samma sätt och i parlamentet frågar man inte ledamöter från vilket land de kommer, istället frågar man dem vilken grupp de tillhör, vilka saker de vill arbeta för och hur kunnig ledamoten är i de frågorna.

Måste man hålla med gruppen i allt?

Är då en röst på Samlingspartiet en röst emot abort?

Men hur viktig är den enskilda parlamentarikerns egna politiska linje då det gäller att foga sig i ledet i sin grupp? Samlingspartiet och Kristdemokraternas grupp EPP skriver till exempel i sitt valprogram att de är för ”rätten till liv och varje mänsklig varelses unikhet från befruktningen till döden”. Är då en röst på Samlingspartiet en röst emot abort?

- I praktiken nej. I EPP finns det, som i andra grupper, abortmotståndare men abortfrågan är inte en avgörande fråga i EU-politiken. I dessa frågor är det mera upp till ledamöterna, trots att EPP i sig är mer värdekonservativt än många andra grupper, säger Nurminen.

Extremhögern väntas bilda en ny grupp

Det kommande EU-valet blir alltså intressant ur en högerextrem synvinkel eftersom de utgörs av en brokig skara politiker från hela Europa, och de väntas organisera sig. I nuläget finns det tre grupperingar till höger om det värdekonservativa och liberala EPP. Den konservativa ECR-gruppen som är för en inre marknad och fri handel men anti-federalistiskt och mot en politisk union. Den euroskeptiska gruppen EFD, dit Sannfinländarna tillhör, som är emot EU som en politisk sammansättning och menar att verklig demokrati endast kan förverkligas genom nationalstater.

Och sedan finns det den extrema högern som nuförtiden inte tillhör någon politisk grupp men som efter valet sannolikt bildar en egen grupp. I nuläget kallas den här grupperingen för "Frihetsalliansen" och dess förespråkare är bland annat franska Front National, nederländska Frihetspartiet samt ungerska Jobbik.

EFD kan splittras

Bildtext Sannfinländarnas nuvarande representant i parlamentet Sampo Terho.
Bild: Yle

Så vad händer om den yttersta högern organiserar sig på ett helt nytt sätt? Enligt experter så som Nurminen kan EFD splittras efter valet och de partier som nu tillhör gruppen måste då välja om de vill tillhöra det mer moderata ECR eller den nya högerextrema gruppen. Sannfinländarnas, som nu tillhör EFD, har sagt att de inte kommer att gå med i den nya "Frihetsalliansen" om en sådan bildas då de inte vill samarbeta med bland annat Front National.

Kommer då den nya ytterhögern att hitta en gemensam linje och kommer den att hålla? Ingen vet.

- Om en sådan grupp bildas skapas den av högerextremistiska och nationalistiska partier och vi får helt enkelt se hur den kommer att verka efter valet, säger Nurminen.

Trots att de EU-kritiska partiernas popularitet ökar kommer EU-parlamentet enligt opinionsmätningar också i fortsättningen domineras av de stora och traditionella partigrupperna.

Läs också: Högern kommer - hur förändrar det EU?

Mer om ämnet på Yle Arenan