Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

"Kärlek börjar inte med bråk"

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 18:53.
Klotter på en spegel och en olycklig ungdom.
Bild: Yle / Peter Sjöholm

Flickor upplever ofta mobbning med sexuella undertoner. Det visar Yles öppna granskning av mobbning. Enligt jämställdhetskonsult Malin Gustavsson försvinner problemen inte förrän vi tar dem på allvar.

Pikar om sexualitet, skällsord som ”lesbisk kossa” och ”hora” och ironiska komplimanger. Många av mobbningshistorierna som kvinnor delat med sig genom Yles granskning Fixa mobbningen, har sexuella undertoner.

I vissa av berättelserna är det flickor som står för den här typen av mobbning, men oftast är det pojkar. I flera av fallen satte ingen stopp för mobbningen och de vuxna slätade över pojkarnas beteende. Jämställdhetskonsult Malin Gustavsson är inte förvånad och säger att problemen inte försvinner förrän vi tar dem på allvar.

– Så länge vi ursäktar det här beteendet genom att hänvisa till hormoner, att barn inte kan uttrycka sig, eller på något annat sätt tolerera det, så blir vi inte av med det, säger Gustavsson.

”Jag blev väldigt sårad av dessa ord och vi flickor försökte säga åt läraren om saken. Läraren tyckte bara att ’det är så pojkarna försöker imponera på dig’. Det var ju inte precis så det kändes för mig.” Ur: Mitt självförtroende brast

Kärlek börjar inte med bråk

Gustavsson tycker att det är speciellt problematiskt att ursäkta mobbning genom att säga att ”kärlek börjar med bråk”.

– För ett antal år sedan deltog jag i ett projekt som hette ”Kärlek börjar inte med bråk”. Personalen i skolor tyckte att ”kärlek börjar med bråk” var en förlegad fras som inte längre används, men då jag frågade en klass med treor om det hade hört den räckte hälften upp handen. Det är oroväckande och i ett land som Finland, där vi har hög statistik på mäns våld mot kvinnor, säger Gustavsson.

I skenet av våldsstatistiken är det en obehaglig fras att använda bland barn, säger Gustavsson. Flickor får en bild av att kärlek ska göra ont. Samtidigt får pojkarna får lära sig att de inte kan uttrycka sina känslor och att de ska visa att de bryr sig genom att använda nävarna, menar hon.

”För mig ledde den här acceptansen till att jag senare kom att gå med på saker jag som vuxen inser att var övergrepp. Jag trodde det var normalt, att jag inte var värd mer i mäns ögon och att om någon ville tafsa på mig var det snarast att betrakta som en ynnest eller en present.” Ur: Sexmobbningen påverkar mitt förhållande till män

Speglar vuxna

Malin Gustavsson påpekar att barn och unga är en spegel av hur vuxna människor beter sig. För att blir av med sexualiserad mobbning måste vuxna först förändra sitt beteende.

– Vi borde alla vara självkritiska och fundera över hur vi själva pratar om andras kroppar och sexualitet – kommenterar jag vem som borde ha vilka kläder på sig eller nedvärderar jag andra män och kvinnor? Det är många bäckar små som kan leda till mobbning.

”Mobbningen blev allt mera fysisk, pojkarna tafsade på mig, klämde på brösten och slog mig på baken. Satt jag på golvet så kom en kille och hängde över mig, snubblade över mig, satte sig bredvid och tafsade eller på annat sätt gjorde mig otrygg. Det fanns inte många glada dagar i den skolan heller.”
Ur: Mobbningen påverkar mitt liv ännu i dag

– Det handlar sist och slutligen på vår syn på varandra, det är den vi måste granska, säger hon.