Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

Berättelse 79: Allt blev ett enda helvete

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 16:16.
Lapp med ordet fetto klistrad på ett skolskåp
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Ica var flickan som ingen ville vara med. Flera händelser gjorde hennes liv till ett rent helvete.

Så här skriver Ica till #tadetpåallvar:

Jag skall försöka berätta om mitt liv så kort som möjligt. Men det är ganska svårt då det har hänt så mycket under min uppväxt.

Varje dag kämpar jag med att kunna älska mig själv. Men det är så svårt. All detta hat och ilska som aldrig vill lämna min kropp.

Min mobbning började redan i dagis. Jag var en liten snäll, blyg flicka som var undernärd och ville helst av allt leka med pojkar. Detta blev snabbt ett problem. Flickorna tyckte jag var konstig, blek med mera. Att min egen mor led av övervikt gjorde inte situationen bättre.

Övervikt gjorde det värre

Jag undvek till slut alla och höll mig för mig själv. Då jag började i lågstadiet blev det inte heller bättre. Flera händelser gjorde mitt liv till rena helvetet.

Du är inte ensam – #tadetpåallvar

Då min familj skaffade hästar så luktade jag illa. Jag var flickan som ingen ville bli "ihop med" eller en i gänget. Jag mognade och kom i puberteten tidigare än klasskamraterna. Hade störst bröst i klassen och det fick jag lida för. Jag fick i samband med detta första gången i mitt liv problem med övervikt. Det var början på min långa kamp.

Alltid var något fel

Övervikten ledde till mobbning såväl fysiskt som psykiskt, utfrysning, depression, självmordsförsök, studier som avbrutits, missbruk av alkohol, droger med mera. Jag var den som aldrig dög och alltid var något fel på. Jag var den där feta, fula flickan som alla fick trampa på.

Skolorna tog inte min mobbning på allvar trots upprörda föräldrar som försökte skydda sitt barn. I dag över tio år senare har det hänt mycket i mitt liv – både på gott och ont. Jag har inte längre övervikt och har genomgått plastikkirurgi, skaffat nya vänner, nytt jobb och fästman.

Svårt att läka såren

I dag använder jag inte psykofarmaka eller besöker psykolog och terapeuter. Trots detta kommer aldrig mina sår att läka. Varje dag kämpar jag med att kunna älska mig själv. Men det är så svårt. All detta hat och ilska som aldrig vill lämna min kropp.

Jag hoppas att de som har förstört hela mitt liv ångrar allt de har gjort eller att de skall få lida senare i livet för allt de har orsakat. Tyvärr finns det bevis på att visa människor föds onda.

Ica
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick när hon var mellan 4 och 23 år gammal.

Läs nästa berättelse: Ingen ingrep mot våldet