Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bra läge för den som vill köpa ett hus i Åboland

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 06:30.
ett egnahemshus i sibbo
Bildtext Huspriserna i Pargas och Kimitoöns kommuner har de senaste åren sjunkit med fem till tio procent (Arkivbild).
Bild: YLE/Stefan Härus

Priserna på egnahemshus på landsbygden sjunker i många regioner i Finland och Åboland verkar inte heller vara något undantag.

Fastighetsförmedlaren Magnus Nyman menar att priserna i exempelvis Kimitoöns kommun de senaste åren har sjunkit med fem till tio procent.

- Alla som vill sälja ett hus vill ju få det bästa möjliga priset, men tyvärr är det inte så längre. Utan man får nog slå sig ner och fundera på om man ligger på rätt nivå. För som läget är just nu måste man ligga på rätt nivå, säger Magnus Nyman och fortsätter:

magnus nyman
Bildtext Fastighetsförmedlaren Magnus Nyman.
Bild: Yle/Peter Karlberg

- För tillfället finns ett väldigt stort utbud på bostäder och vi hoppas på att det ska komma folk utifrån och bosätta sig här. Men tyvärr, inte har det visat sig så många i det här läget.

- Köpkraften är väldigt dålig, nästan noll för tillfället och det går ju hand i hand med sysselsättningsläget här i regionen. Vi vet hur det är, finns det inte jobb finns det inte heller någon som köper hus, säger Magnus Nyman.

Fastighetsförmedlaren Lars Lindroos är också verksam i Åboland och han menar att även huspriserna i Pargas har haft samma procentuella minskning, alltså fem till tio procent.

Enligt Lindroos beror bristen på husköpare både på att folk är försiktiga och på att bankerna numera inte beviljar lån lika lätt som tidigare.

Men Magnus Nyman lyfter fram att det också finns undantag, det vill säga egnahemshus där priserna stiger.

- En strandtomt eller ett egnahemshus vid havet. Det lockar och det syns i priset, men för tillfället är strandtomterna eller husen vid haven som finns till salu ganska lätträknade.

Bostäder tappar i värde på landsbygden