Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slopa idrottsklubbarna!

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 12:15.
Full fart på läktarna under karnevalen
Bildtext Låt barnen idrotta inför publik.
Bild: YLE

Det finns otaliga orsaker varför idrotten på junior- och ungdomsnivå skulle må bättre av att finnas i skolorna i stället för i idrottsklubbarna. En fungerande skolidrott skulle vara till allas fördel. I det följande förklarar jag varför idrottsklubbarna borde slopas.

Den viktigaste orsaken är att så länge vi har idrott på klubbnivå, har skolidrotten en ytterst liten betydelse. Den idrottande ungdomen anser inte att tävlingarna skolor emellan är "på riktigt". Tänk dig då om klubbidrotten inte skulle finnas!

I dagens värld avgörs FM-medaljer framför ögonen på en handfull släktingar och några goda kompisar. Jag ser framför mig hur det finländska mästerskapet i valbar gren avgörs inför en stojande och skränande storpublik. De deltagande skolornas anhängare, beväpnade med basuner, horn och ramsor, skulle heja fram sina favoriter precis som i Stafettkarnevalen.

Vi skulle ha regionala kval mot närbelägna skolor, varifrån man skulle komma vidare till en länsomfattande grupp. Därifrån skulle vägen bära till en landsomfattande final. Här igen en fördel. Vi har inte klubbar på alla håll i Finland men än så länge finns det skolor.

Åland på Stafettkarnevalen 2008
Bildtext Sprid idrotten
Bild: YLE

Massor av barn tränas i nuläget av pappor, mammor och verkligen unga grenkompisar. Dessutom sent på kvällen efter att ha blivit "kuskade" fram och tillbaka av föräldrarna.

Tänk dig en amerikansk modell. Tänk dig att alla tränare som i dag jobbar i idrottsklubbar skulle finnas i skolorna, dessutom med de nuvarande gymnastiklärarna som en stor tilläggsresurs.

Tänk dig att de idrottande barnen skulle inleda sin skoldag med ett träningspass på morgonen och avsluta med ett eftermiddagspass för att sedan ha hela kvällen för sig själv. Samtidigt skulle eftisverksamheten vara löst för de idrottande barnen i lågstadierna.

Missförstå mig rätt. Jag anser inte att alla skolor varken kan eller borde fokusera på idrott. Det jag tror på är en specialisering inom skolgången. Vi behöver skolor som har expertis inom musik och annan konst i olika former. Skolor som har tekniskt kunnande eller dylikt som expertisområde. Det skulle utan tvivel vara motivationshöjande för de inblandade.

Jag hade själv chansen och nöjet att fungera som tränare inom Backasbrinkens idrottsgymnasium. Stämningen var otroligt fin då elever fick stöd av andra i samma situation och därtill förståelse av lärarkåren!

Jag kunde räkna upp en hel massa andra fördelar!

- Disciplinfrågor eller brist på studiemotivation kunde lösas. Man kunde ha standarder som måste uppnås för att få tränings- och tävlingsrätt.

- Hallarna skulle under kvällarna vara till motions- och hobby-idrottarnas förfogande. Listan kunde fortsätta.

Inget ont med det jobb idrottsklubbarna i dag gör, tvärtom. Ett av problemen med det nuvarande systemet är tyvärr att det finns oändligt många svarta hål på kartan i oändligt många grenar. De flesta idrottsgrenarna har sina geografiskt starka områden, ofta baserade i södra Finland. Låt oss sprida möjligheterna att välja vilken idrott som helst, var som helst. Ge en chans till alla att idrotta på riktigt.

Diskussion om artikeln