Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Finland perfekt utan så många finländare”

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 13:00.
Marie Viignone från Frankrike och föreningens ordförande Aija Rosinkoski
Bildtext Marie Vignone från Frankrike och den finska-franska föreningens ordförande Aija Rosinkoski
Bild: yle

Marie Vignone stortrivs i Borgå men hade svårt i början då finländare och fransmän är så olika.
Hon hade stor hjälp av den fransk-finska föreningen då hon kom hit för 15 år sedan. Men intresset för liknande föreningar minskar, sociala medier tar över.

Marie Vignone flyttade från Saint-Etienne, nära Lyon i Frankrike till Borgå för 15 år sedan. Hon hade en överenskommelse med sin man om att ifall hon inte trivs i Borgå efter fem år så kan de flytta tillbaka till Frankrike.

- Nu flyttar jag inte tillbaka, jag trivs så bra. Här är tryggt och rent.

Sommaren innan hon flyttar är hon i Borgå på semester och besöker Borgå torg. På torget ser hon ett litet stånd med en liten fransk flagga och det bjuds på fransk sång, café au lait och croissanter.

- Jag blev så glad och berörd. Det var Frankrikes nationaldag men det hade jag glömt bort.

Föreningarnas popularitet minskar

Föreningen Cercle Franco-Finlandaise de Porvoo har ett medlemsantal på dryga femtio. Ännu på 80-talet hade vi knappa 100 medlemmar berättar Aija Rasinkoski som är ordförande för den fransk-finska föreningen.

Då föreningen grundades 1981 fanns den främst till för personer som flyttade från Frankrike till regionen. Nuförtiden är föreningen också till för finländare som vill lära sig mer om den franska kulturen eller språket. För mig var det en stor hjälp att föreningen finns berättar Vignone. Finländare och fransmän är så väldigt olika så jag behövde lära mig hur finländare är och hur det är att leva här.

- Jag brukar skämta och säga att Finland skulle vara perfekt bara det inte skulle bo så många finländare här.

Sociala medier tar över

Ivana Zidková-Hinkkanen är den enda i Borgå från Tjeckien, men det är helt okej säger hon. Jag har inget behov av att träffa andra från mitt hemland, enda gången jag vill prata mitt modersmål är då jag är ledsen och vill prata med någon som förstår min kultur. Annars har jag kontakt via sociala medier.

Ivana Zidkova-Hinkkanen från tjeckien och Sherry Motorny från USA
Bildtext Ivana Zidkova-Hinkkanen från Tjeckien och Sherry Motorny från USA trivs i Borgå
Bild: yle

Också Sherry Motorny som kom till Borgå för 1,5 år sedan från Daytona Beach i USA instämmer.

- Jag har inget behov av att träffa andra amerikaner. Jag har många vänner från Finland och andra nationer.

Den finsk-amerikanska föreningens ordförande Jarmo Manninen berättar att föreningen ännu på 80-talet hade hundratals medlemmar, nu ligger det strax över 100 och för tillfället har föreningen knappt någon verksamhet alls.

Polska föreningen populär

Den enda föreningen som har ett ökat antal medlemmar är föreningen Finland - Polen i Borgånejden. Vi är också den enda i Finland som har en ökning och rekord vad gäller medlemmar berättar Karl Laxell som är ordförande.

- Den främsta orsaken till att allt fler ansluter sig är ett ökat allmänt intresse för landet och allt fler besöker dessutom Polen.

Föreningen har cirka hundra medlemmar och har de senaste fem åren haft en konstant ökning. De är få som har anor från Polen. De flesta medlemmar reser mycket till landet eller har kontakt till Polen via arbetet säger Laxell.

Tyska föreningen återfödd

2004 grundades den finsk-tyska föreningen på nytt efter att ha varit så gott som död i flera år.

- Vi har några nya medlemmar med nya idéer så vi hoppas få liv i verksamheten igen berättar föreningens ordförande Ulla Hämäläinen.

Samma princip gäller där. Föreningen är öppen för alla och väldigt få har anor från Tyskland. Medlemsantalet är under 20.