Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingemo Lindroos ny Skandinavienkorrespondent

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 19:55.
Ingemo Lindroos
Bild: Yle

Ingemo Lindroos blir ny Nordenkorrespondent för Yle Nyheter från och med i höst. Lindroos brinner för svensk och nordisk samhällsdebatt och ser framemot det mångsidiga uppdraget.

Lindroos kommer att bevaka Sverige samt de övriga nordiska länderna i två år, med möjlighet till ett års förlängning.

- Jag är jätteintresserad av svensk och nordisk samhällsdebatt. Det är fascinerande att se hur likadana välfärdssamhällen det handlar om, samtidigt som det finns många intressanta skillnader, säger Lindroos.

Lindroos, 37, började jobba för Yle som inhoppare år 1997, och hon är fast anställd sedan 2006. Lindroos har mångsidig reportererfarenhet och bevakar för tillfället politik. I fjol höstas fungerade hon som programvärd för debattprogrammet Obs. Lindroos njuter av att få rapportera direkt från händelsernas centrum, och kommentera.

- I min nyhetbesvakning vill jag kombinera samhällsfrågor med jordnära human interest-frågor.

Utöver rapporter för radio, tv och webb kommer Lindroos att skriva blogg och kommunicera via sociala medier.

- Jag vill utforska de sociala medierna och utnyttja dem som nyhetskälla, för att skapa kontakter och nå ut med mina blogginlägg eller filmsnuttar från reportageresorna, funderar Lindroos.

Stationerad i Stockholm

Riksdagsvalet i Sverige i september blir en första utmaning.

- Jag följer med stort intresse med hela den svenska valrörelsen och debatten, där till exempel kvaliteten på skolan är en het valfråga just nu, och där svenskarna många gånger jämför med läget i Finland.

Nordenkorrespondenten besöker de nordiska länderna en eller flera gånger per år.

- I Danmark vill jag granska hur invandrarpolitiken har förändrats sedan regeringsskiftet, och ta upp den danska film- och tv-boomen. Hur kommer det sig att danskarna är så duktiga?

Yles korrespondenter klipper sina tv-inslag själva och filmar en del av materialet. Vid behov rapporterar Lindroos över språkgränserna.

Lindroos kommer att vara stationerad i Stockholm. Hon ser fram emot att få uppleva den starka lokala journalistiska kulturen.

- För mig blir det ett språkbad och en fin chans att få jobba i en helt svenskspråkig miljö, säger Lindroos.

Hon tar sig an uppdraget efter Bengt Östling som rapporterat för Aktuellt, TV-Nytt och Svenska.yle.fi sedan 2011.