Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands historia skrivs om?

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 22:36.
Fornfynd från vikingatiden
Bild: Museibyrån/Ålands landskapsregering

I Saltvik på Åland har arkeologer påträffat nya, intressanta fynd från yngre järnåldern, som kan tyda på att Åland hade en mycket viktigare ställning under vikingatiden än vad man hittills har trott.

De fynd som hittills har gjorts är framför allt en rad välbevarade smycken i brons och silver, som tyder på att det funnits en vikingaelit på Åland. Fynden är från tiden sent 500-tal till 1000-talet.

Bland smyckena finns bland annat ett spänne med rovfågelsmotiv. Sådana spännen har man tidigare bland annat hittat i Birka, som var ett vikingasamhälle vid Mälaren, och som anlades i slutet av 700-talet. Birka var en viktig handelsplats under vikingatiden.

Med de flygbilder som tidigare har tagits av platsen i Kvarnbo i Saltvik kan man också anta att det har funnits en 40 x 12 meter stor hallbyggnad där under vikingatiden. Sammantaget tyder detta på att det fanns en elitmiljö där med paralleller till Birka, säger arkeologen Kristin Ilves, som leder forskningsprojektet.

Hon säger till Ålands radio att fynden leder till att delar av Ålands historia från yngre järnåldern och vikingatiden måste skrivas om.

Diskussion om artikeln