Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Män med småbarn söker hjälp

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 08:57.
Barn far illa
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/ Maria Helsing

Allt fler män söker hjälp i krissituationer. Mödra- och skyddshemmen i de österbottniska landskapen tog i fjol emot 350 män, och var fjärde klient vid skyddshemmen är numera män.

De vanligaste orsakerna till att män söker hjälp är skilsmässa eller våld i parförhållandet. Ofta är det män i 30-årsåldern som jobbar och har barn under skolåldern som söker hjälp.

Männen söker också hjälp allt tidigare, innan situationen har urartat. Det gäller i synnerhet då det gäller frågor kring att vara pappa och hur man ska klara vardagen. I svenska Österbotten finns hem som tar emot män i Vasa och i Karleby.

- Att fler söker hjälp beror kanske inte på att problemen har ökat. Männen vågar söka hjälp mer än tidigare och tjänsterna har utvecklats för att svara mot männens behov, säger Jussi Pulli på förbundet för mödra- och skyddshem.

Gav upp våldet

Många av männen som söker hjälp lyckas sluta med våldsamt beteende. Det visar en undersökning av klienterna i Vasa. Av 12 män som sökte hjälp för att sluta slå lyckades 11 nå sitt mål.

- Det här visar att det lönar sig att söka hjälp. Utan hjälp utifrån är det få som lyckas slippa våldsamt beteende säger Tapio Oikarinen i ett pressmeddelande. Det är han som har gjort undersökningen i Vasa.