Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Lars Winnerbäck har svårt att hitta rutiner

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2014 10:08.
Min Morgon: Lars Winnerbäck - Spela upp på Arenan

Artisten Lars Winnerbäck är aktuell med sitt tionde album, Hosianna och med en turné i Norge, Sverige och Finland. Den spontana punkaren har idag fått ge vika för en mera självkritisk låtskrivare.

Winnerbäck är mycket känd i Sverige. Så känd att han i regel inte ger intervjuer där längre.

– Jag slutade ge intervjuer efter år 2003. Det kändes som att jag inte hade något nytt att säga och bara upprepade mig själv. I Finland är det annorlunda eftersom jag inte varit här tidigare och det är kul, berättar Winnerbäck.

Det tog fyra år för honom att skriva den senaste skivan Hosianna. Takten har blivit betydligt långsammare i jämförelse med tidigare album. Förr gjorde han ett album om året. Idag upplever han sig som mindre spontan och mera petig i låtskrivandet. Rädslan för upprepningar och självkritiken gör att han sitter länge med ett tomt papper framför sig.

– Jag vill att de nya låtarna ska vara bättre än de gamla, framhåller Winnerbäck.

Låtskrivarintresset väcktes tidigt, redan i 7–8 års åldern. I tonåren började Winnerbäck spela punk med sina kompisar – en tid med spontana låtar som gick undan. Punken hänger med ännu från och till den nya musiken. Genremässigt hör man mycket visa, folkmusik, rock och kanske lite punk. Winnerbäcks son sysslar främst med fotboll men går delvis också i pappans musikaliska fotspår.

– Han lyssnar främst på hiphop. Jag har inte själv kommit in i det ännu men har som mål att gå genom sonens låtlistor, berättar han.

Spelningar och turnéerna är intensiva arbetsperioder. Utöver det har Winnerbäck perioder då han intar inspiration ur filmer och böcker och perioder då han skriver låtar. Han medger ändå att han har för mycket fritid.

– Efter spelningarna kommer det långa perioder då jag har som avsikt att anmäla mig till kurser, etc. Men det blir aldrig av och jag har svårt att hitta rutiner, berättar han.

Vid sidan av musiklivet har Winnerbäck också gjort sig känd som en förespåkare av läxfria studier.

– Det stämmer. Jag ser inte vad läxläsningen ger och hur det kan inspirera. Jag tror inte heller att alla barnen har samma förutsättningar att koncentrera sig på skoluppgifter där hemma som i skolan. Jag var själv så otroligt besviken när jag kom hem från skolan och ville ha annan stimulans, minns Winnerbäck.

Intervjun sändes i Min Morgon 15.5.2014. Programledare: Sonja Kailassaari.

Mer om ämnet på Yle Arenan