Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benfica förlorade en till europafinal

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 10:03.
Sevilla firar.
Bildtext Sevilla firar.
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Europa League-finalen i Turin mellan Benfica och Sevilla gick till straffar. Där var Sevilla vassare och i och med det har Benfica nu förlorat åtta raka europafinaler.

Matchen i sig var jämn tillställning. I den andra halvleken var spelet böljande och målchanserna var många för en kamp som slutar 0-0. I förlängningen hade Sevillas Carlos Bacca ett jätteläge att bli hjälte men hans skott smekte stolpen på fel sida.

I straffläggningen fick Bacca ändå revansch. Han, liksom alla andra Sevillaspelare, satte sin straff och segern var ett faktum. För Lissabonklubben missade Oscar Cardozo och Rodrigo.

Sevillla vann Europa Leagues föregångare UEFA-cupen år 2006 och 2007.

Kontrovers och förbannelse

På sociala medier var det väldigt lite snack om själva spelet efter matchen. Istället handlade det mesta om Sevillas målvakt Beto och Benficas före detta tränare Béla Guttmann.

Beto tog ett par steg framåt från mållinjen vid sina straffräddningar utan att domaren agerade. Det är naturligtvis något som de som höll på Benfica reagerade på.

Många tidningar har också lyft upp Béla Guttmanns förbannelse. Guttmann var en framgångsrik tränare i Benfica från år 1959-1962. 1962 krävde han en löneförhöjning, men istället gav klubben honom sparken. Guttmann blev rosenrasande och sa att Benfica inte kommer att vinna en europeisk cup inom de närmaste 100 åren. Det här är 52 år sen och sen dess har de spelat åtta finaler. De har vunnit noll. Guttmann avled år 1981.

Här skriver Aftonbladets Erik Niva om Guttmanns förbannelse.

Diskussion om artikeln