Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Pekka Haavisto  – krishärdarnas diplomat

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2014 10:10.
Min Morgon: Utvecklingsminister Pekka Haavisto - Spela upp på Arenan

Pekka Haavisto har i sju månader suttit som biståndsminister och ansvarig för statens ägarstyrningsfrågor, uppgifter som är både turbulenta och intressanta.

Speciellt i fråga om de statsägda bolagen finns det mycket turbulens och besluten är politiskt känsliga. Posten som utvecklingsminister har däremot enligt Haavisto varit intressant.

Biståndspengarna är utmaning. FN har satt upp ett mål att vi borde använda 0,7% av BNP för att hjälpa krisdrabbade länder. Nivån är nu på ca 0,5% och kan till och med sjunka. Det viktigare är hur vi använder pengarna. Vissa tycker att man borde hjälpa länder som har det lite bättre för att bygga upp ekonomin, medan andra, som Pekka själv, tycker att man ska hjälpa de allra svagaste länderna.

Gällande de kidnappade flickorna i Nigeria är det viktigt att visa solidaritet och hjälpa till för att hitta dem. Det är också viktigt att samarbeta med grannländerna. Det värsta är om föräldrarna slutar skicka sina barn till skolan p.g.a. rädslan för nya kidnappningar.

Hur ska man då förhandla med Boko Haram?

– Man måste försöka hitta någon som har kontakt med dem men som inte stöder deras sak. En mellanhand genom vilken man kan skapa en kontakt med den radikala gruppen. Diplomati är viktigt, lösningar med våld är inte fruktbara, tycker Haavisto.

Programledaren Bettina Sågbom frågar varför Pekka Haavisto anses vara en "hyvä kille".

– Svårt att säga, det måste du fråga andra, svarar Haavisto.

Mer om ämnet på Yle Arenan