Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vietnamkriget skördar fortfarande offer i Laos

Från 2014
Ekoturism i Laos
Bild: YLE/Smältpunkt

Tragedin är typisk. Saithong Silamphan berättar att en kvinna råkade få en bomb att explodera när hon planterade gurka på ett fält. Hon hade ett litet barn på ryggen. Båda dog omedelbart.

Saithong bor i sydöstra Laos i en by som ligger nära det som under Vietnamkriget kallades Ho Chi Minh-stigen. Vietnameserna använde stigen bland annat för att förflytta trupper från norr till söder.
USA gjorde sitt bästa för att utplåna den viktiga transportleden. Så många bomber fälldes över den att Laos per capita blev det mest bombade landet genom tiderna. Nu, nästan 40 år efter att kriget tog slut, lider invånarna fortfarande.

Dödliga frestelser

Saithong säger att en amerikansk organisation har hjälpt byborna att förstå att de inte ska vidröra bomber. Barn frestas att göra leksaker av bombhöljet medan vuxna försöker separera metallen och sälja den.
Det här bidrar till att ungefär 300 laotier dödas i bombexplosioner varje år. Ungefär lika många lemlästas.

Skrämmande proportioner

Problemet är närmast ofattbart storskaligt. Hela 30 procent av de 270 miljoner bomberna som fälldes över Laos uppskattas ha varit blindgångare.
Flera internationella organisationer - och under de senaste åren också USA - deltar i ansträngningarna att oskadliggöra bomberna. På stora områden dröjer det ändå decennier innan det slutar att vara alltför farligt att bruka jorden. Det är en väntan som människorna i ett fattigt land som Laos egentligen inte har råd med.

Björn Ådahl, Kok Phung Tay, sydöstra Laos