Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska ekonomin nästsämst i EU

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 15:50.
Euroslantar och en börs.
Bildtext
Bild: Yle/Arja Lento

Finland befinner sig igen i recession.

Totalproduktionen har minskat två kvartal i rad, rapporterar statistikcentralen, och det är tekniskt sett kriterierna för recession.

Under fjolårets sista kvartal sjönk bruttonationalprodukten BNP med 0,3 procent och under det här årets första tre månader var nedgången 0,4 procent.

Vi frågade Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich vad det här innebär:

- Inte är det så bra, vi har haft åtta kvartal nu utan tillväxt och rent allmänt har det varit på väg neråt nu flera år i rad, säger von Gerich.

Hur ser du på det här?

- Nog ser jag ganska allvarligt på det. Just nu är det flera indikatorer som visar att ekonomin krympte det första kvartalet i år, och många indikatorer är ganska dystra, säger von Gerich.

- Också EUs siffror visar att förtroendet för Finland går ner, medan förtroendet för euroområdet som helhet har gått upp.Just nu är förtroendet för Finland sämre än för till exempel Cypern, säger von Gerich.

Kan det här påverka Finlands kreditvärdighet?

- Det finns en risk, absolut. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s har redan ändrat Finlands utsikter till negativa. Jag tror inte att vi kommer att tappa vår trippel-A-rating under det här året, men också andra kreditvärderingsinstitut kan börja se Finlands utsikter som negativa. Om utvecklingen fortsätter så här så kan det kanske bli en sänkning nästa vinter, säger von Gerich.

Är det så att Finland sticker ut när det gäller den ekonomiska utvecklingen?

- Ganska mycket. Om vi tittar på hela EU så är Finland just nu näst sämst. Det är bara förtroendet för Luxemburg som är ännu sämre, säger von Gerich.

Diskussion om artikeln