Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Överraskning för Icehearts att de behövs på svenska

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 13:30.
Stina Kuhlefelt är koordinator för IceHearts svenskspråkiga verksamhet.
Bildtext Stina Kuhlefelt kordinerar den svenska verksamheten inom Icehearts

Ett gäng barn, som verkar få en tuff uppväxt, svetsas samman i ett idrottslag i sexårsåldern, och håller sedan ihop tills de är myndiga. Där ligger grunden för Icehearts verksamhet.

Vi blev faktiskt lite överraskade när föräldrarna kontaktade oss och bad oss starta en grupp på svenska. -Stina Kuhlefelt

Barnen som kommer till verksamheten som sexåringar har sin unga ålder till trots ofta fått stifta bekantskap med socialmyndigheterna, av en eller annan orsak.

- Sedan sitter vi ned med föräldrarna och barnen, och när alla känner sig redo kan verksamheten börja, förklarar Kuhlefelt.

Kärngruppen består av åtta till tio barn, men kan fyllas på efterhand med flere barn.

Bildtext Elisabeth Rehn är med som beskyddare för verksamheten.
Bild: Yle/Maja Ottelin

Svenskspråkigt lag nytt för i år

I år kommer Icehearts för första gången att grunda ett svenskspråkigt lag, som kommer att ha sin bas i Esbo. Att det finns ett behov för detta tog Kuhlefelt och Icehearts på sängen.

- Vi blev faktiskt lite överraskade när föräldrarna kontaktade oss och bad oss starta en grupp på svenska. Det var helt enkelt något vi inte tänkt på, men naturligtvis finns det en efterfrågan för vår verksamhet i båda språkgrupperna, berättar Kuhlefelt.

Hon tror också att den svenska gruppen kommer att hitta sin form lite snabbare än finska motsvarande grupper, men kan inte sätta fingret på exakt varför det känns så.

- Kanske det att vi hör till en minoritet och språket gör att sammansvetsningen går snabbare, funderar Kuhlefelt.

Bildtext Ishockey lade grunden, men nu kan man även välja andra grenar.
Bild: Icehearts

Inte bara hockey

Traditionellt har ishockey varit idrotten som Icehearts-lagen gått inför. För nuvarande finns två finskspråkiga grupper i Esbo, en som spelar hockey och en som spelar fotboll.

- Laget väljer själv sin gren vid starten, så det behöver nödvändigtvis inte vara hockey. Det kan väl hända att den svenska gruppen väljer handboll som sin grej, säger Kuhlefelt.

Efter att laget grundats håller det ihop i tolv år, då de barn som varit med från början blir myndiga.

- Många behöver hjälp också efter det, vi säger inte bara tack och hej, utan vänskapsbanden mellan spelare och tränare består ofta, säger Stina Kuhlefelt.

Yle Huvudstadsregionen har ställt upp som mediefaddrar för det svenska laget, och kommer att följa med dem regelbundet i framtiden.