Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Purmoradiatorerna lever för evigt

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 12:56.
Uuras Korkea-Aho justerar värmen på ett av sina Purmo-värmeelement
Bildtext Uuras Korkea-Aho med Purmo-radiatorer från 1960-talet
Bild: Yle/Roger Källman

Företaget Rettig Värme i Jakobstad har figurerat i nyhetsrubrikerna den senaste veckan. Orsaken är att ägaren vill lägga ner tillverkningen av radiatorer i staden och som bäst pågår samarbetsförhandlingar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Uuras Korkea-Aho om åren på radiatorfabriken - del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En som följt med den tråkiga nyheten "från sidan om" är Uuras Korkea-Aho. Han tillbringade så gott som hela sitt yrkesverksamma liv på företaget Purmo Produkt, som Rettig Värme ursprungligen hette.

Det började med att Uuras fick ett brev av Gunnar Skog (en av företagets grundare). Han erbjöd Uuras arbete på kontoret och i januari 1955 började han arbeta på Purmo Produkt

- Allt som fanns där var satt i pafflådor, de hade bara väntat på att jag skulle komma från militären och börja ordna upp. Det enda som hade skötts var faktureringen, att få in pengar och betala löner.

Den så kallade Purmosågen
Bildtext Den legendariska Purmosågen
Bild: Rettig

Företagets första produkt var Purmosågen - en bågsåg som hade en strykande åtgång. Föregångaren hade en båge gjord av trä, men Purmosågen var gjord av metall.

- Klockan fem på morgonen var de första bilarna på plats - de kunde vara från exempelvis Rovaniemi, Kajana eller Vasa - och köade för att få den här sågen. Det var helt ofattbart att en produkt kunde slå på det här sättet, säger Uuras.

Flytt till Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt
Uuras Korkea-Aho om åren på radiatorfabriken - del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

År 1956 brann fabriken i Purmo. I samband med det här flyttades tillverkningen till Jakobstad. Det skedde genom att man köpte upp fabriken Munkers och i samma veva kom fler produkter in i sortimentet. Det var bland annat sommarmöbler - som Lepo-Lasse - och andra produkter, allt som kunde tillverkas genom att bocka och böja stålrör.

- Man satsade på sommarmöblerna och det finns bland annat ett foto där professor Helmer Tegengren använder Purmo camping-serien under en expedition till Spetsbergen.

Problemet var att det var billiga produkter, som var lätta att efterapa. Konkurrenterna växte upp som svampar, säger Uuras. Exempelvis tog Purmo Produkt fram en mjölkkärra, som snabbt började kopieras.

- Efter två år fanns det åtminstone tio tillverkare som gjorde liknande kärror.

Radiatorerna kommer in i bilden

År 1959 erbjöds företaget att köpa upp en liten radiatortillverkare i Terjärv. Affären genomfördes och så tog Purmo Produkts segertåg på den marknaden sin början.

Reklam för Purmo-radiatorer
Bildtext Reklam för Purmo-radiatorer
Bild: Rettig

Trots produktutveckling var det till en början svårt att slå sig fram på den inhemska marknaden. Tack vare att man kunde inleda export till Tyskland så kunde produktionsvolymerna växa

År 1971 köptes Purmo Produkt upp av Rettig, eller Strengberg, som det då hette. Företaget sökte efter investeringsobjekt, eftersom lönsamheten inom tobaksbranschen hotades av strängare lagstiftning.

- Purmo Produkt var i bra skick, men fordrade stora investeringar. Strengberg satsade till en början stort på sommarmöblerna, men sedan skiftades fokus till radiatorsidan.

Satsningen gav utdelning och Rettig Värme växte och växte. Mer produktionskapacitet behövdes och man insåg att den borde finnas nära marknaden, bland annat Tyskland, för att få ner transportkostnaderna.

- I slutet av 1980-talen åkte vi runt i Europa och försökte köpa upp små företag, familjeföretag i radiatorbranschen.

Även i Finland tog Rettig över konkurrerande radiatortillverkare. Bland annat tog man över fabriken i Heinola, som var landets största.

- På den tiden var det en kamp mellan Heinola och Jakobstad. Där ansåg jag att om man ska välja mellan de två så ska Jakobstadsfabriken vara kvar, för det är där som allt har startat, säger Uuras som fick koncernledningen på sin sida.

Varumärket Purmo

En tid efter att Rettig-Strengberg köpte upp Purmo Produkt ville man ändra varumärket. Det blev dock ingenting av bytet till "Rettig radiator"

- "Rettig - sehän on tupakkatehdas" sade de inhemska försäljarna, berättar Uuras.

Även i Tyskland sparkade försäljarna bakut. De hade under flera år marknadsfört Purmoradiatorerna och att då byta varumärke hade varit helt galet. Därmed fick radiatorerna fortsätta heta "Purmo" och det namnet får troligen leva vidare även då och om fabriken i Jakobstad läggs ner.

Satsning på Polen

Expansionen och fabriksköpen sträckte sig också till Polen. Det skedde genom ett köp av en svensk fabrik som sålde på Polen.

- Ledningen blev allt mer intresserad av den marknaden och köpte upp radiatorsidan av en fabrik i Polen.

På den fabriken satsade Rettig stort och man började bygga upp den fabrik som skulle komma att bli Europas största. Nu, då Jakobstadsfabriken är på fallrepet och tillverkningen ska flyttas till just Polen ser Uuras tillbaka:

- Det var ju vi från Jakobstad som byggde upp fabriken i Polen. Allt tekniskt kunnande kom härifrån, tekniker och ingenjörer. Visst visste vi då om att man kunde tillverka betydligt billigare radiatorer där, tack vare de lägre lönekostnaderna.

Ingen chef på distans

Uuras Korkea-Aho började arbeta på Purmo Produkt år 1955. År 1996 gick han i pension. Under sin karriär avancerade han från kontorsarbetare till verkställande direktör. Han ser det inte som odelat positivt att ett företag växer och beslutsfattandet flyttas allt längre från platsen där själva verksamheten sker.

- Huvudkoncernen för radiatortillverkningen finns nere i Europa. De har aldrig haft någon förståelse för Jakobstad, som var "långt uppe i Lappland", utan talade redan på min tid för att flytta fabriken.

Uuras jämför med den gamla tiden, då grundaren Gunnar Skog ofta befann sig nere på fabriksgolvet. Den attityden säger Uuras att han själv också ärvde och tillämpade i sitt chefskap.

- Då jag blev först vice vd och sedan vd så ville de att jag skulle komma till Helsingfors. Det gick jag inte med på utan sa att jag kan komma dit en dag i veckan, det får räcka. Jag vill vara där fabriken är och hålla kontakten med folket där.

Slutet på en era

Den nionde maj kom beskedet om att Rettig vill lägga ner radiatorfabriken i Jakobstad. Uuras Korkea-Aho fick beskedet av koncernens vd Hans Sohlström.

Försäljningen av radiatorer har på några år gått ner med en tredjedel. Uuras har viss förståelse för att något måste göras. Han önskar ändå att nedskärningen skulle ha gjorts någon annanstans än i Jakobstad.

- Min önskan hade ju varit att den här fabriken, som ligger som grund för allt, skulle få fortleva.

Avslutningsvis tar vi en titt på vad som finns under fönstren hemma hos Uuras. Givetvis är det Purmo-radiatorer, monterade på 1960-talet då huset byggdes.