Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sakkunnig skeptisk till privata daghem

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 16:38.
Bild: Yle/ Ellen Henricson

Vid barnträdgårdslärarförbundet säger ordföranden att det var väntat att utländska företag ger sig in på den finländska daghemsmarknaden. En sakkunnig vid OAJ är ändå skeptisk till att dagvård allt mer blir business.

I torsdags blev det klart att norska Nordlandia care group köper upp den finska daghemskedjan Tenava. Enligt Anitta Pakanen, ordförande för Barnträdgårdslärarförbundet, var affären väntad.

– Det finns rätt många finländska daghemsföretag. Därför var det det inte oväntat att ett utländskt företag köper upp en finländsk daghemskedja.

Pakanen ser inga direkta problem med att ett norskt företag ger sig in i den finländska dagvårdsbranschen. Företaget kommer att vara tvunget att följa de finländska lagarna gällande dagvård.

Skeptisk till privata daghem

Ritva Semi, sakkunnig vid lärarförbundet OAJ, säger att privata daghem tidigare drevs av ideella föreningar. Hon är skeptisk till att dagvård blir business.

– Privata daghem per definition inte är bättre än kommunala. Tvärtom finns det fall där privata daghem är sämre, på grund av otillräckliga resurser. Det kan exempelvis leda till att barnträdgårdslärare belastas med extrauppgifter som att städa daghemmet.

Enligt Semi är OAJ ändå inte emot privata daghem, så länge de håller standarden.

– Men privata daghemsföretag är sällan helt privata, eftersom de alltid får statligt understöd, säger hon.

På grund av den subjektiva rätten till dagvård tror Semi inte på en marknad där privata daghemsföretag skulle klara sig utan statligt understöd. Det skulle leda till att dagvårdsavgifterna blir betydligt högre, samtidigt som kommunerna erbjuder billigare alternativ. Enlig henne klarar kommunerna för det mesta av att erbjuda tillräckligt med dagvårdsplatser.

– Ibland kan de ha problem om en stad oväntat får fler invånare.

I Finland får privata skolor inte göra vinst. OAJ vill att samma sak också gäller privata daghem. De här skulle garantera att de inte uppstår ojämlikhet inom dagsvården, säger Semi.

Läs också:

Svenska dagisar i Esbo säljs till Norge