Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kaffe utan dopp i "Allas"

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 15:53.
Projektledare Johanna Welander från Korjaamo Group om det nya "Allas" pop up-caféet.
Bildtext Projektledare Johanna Welander väntar på att havsbadet Allas kunde öpnnas nästa sommar på Skatudden.
Bild: Yle/Pia Johansson

Utebassängen "Allas" i Skatudden blir inte klart på ett år ännu, och därför öppnar Korjaamo Group ett pop up-café där Allas ska byggas. Man vill visa folk att det händer vid kajen, bredvid det nya pariserhjulet.

Projektledare Johanna Welander är full av iver inför öppningen av caféet och hoppas på en varm och solig sommar.

- Jag ser framför mej människor som njuter av gräsmattor, träd, utsikten och god mat och dryck. Att det här blir ett ställe dit man gärna kommer till och trivs.

Caféet har ca 400 platser och kunderna kan bland annat breda ut sig på gräsmattor och längs en lång trappa mot kajen. Det nya pariserhjulet, som småningom öppnas, kommer att snurra precis intill. Det är tillåtet att ta egen matsäck med för picknick i pop up-trädgården och Korjaamo lovar också att det ordnas flera musikevenemang under sommaren.

Allas-caféet ligger endast ett stenkast från Salutorget och det är ju en obetydlig flygresa för de glupska måsarna som flockas på torget. Hur har man förberett sig på deras ankomst?

- Vi kommer att ha fågelvajrar fastspända här, för att hindra att de nappar till sig kundernas mat.

Otålig väntan på tillstånd

Pop up-cafét är bara en etapp för Korjaamo Group - slutmålet är utebassängen Allas, som man planerar att öppna sommaren 2015. Nu väntar Korjaamo på att ELY-centralen ska ge sitt tillstånd, så att projektet ska kunna fortskrida, berättar Johanna Welander:

- Det är inte i våra händer nu, hur snabbt vi kommer igång. Vi hoppas ju bara att alla beslutande instanser, som hittills, flaggar för projektet, så att vi kommer igång så snabbt som möjligt.

Allas-projektet har en budget på cirka 9 miljoner euro. VD Raoul Grünstein på Korjaamo Group säger att man har fått löften om finansiering, som täcker nästan hela summan. Konkreta avtal sluts när projektet formellt är godkänt av myndigheterna.