Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Drogpolisen försvann, svårare upptäcka brott

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 16:55.
Två män byter varor i en parkeringshall
Bildtext Enligt statistiken begås färre narkotikabrotti Lojo, men verkligheten är en annan
Bild: Yle7Hilppa Hyrkäs

Antalet narkotikabrott i Västnyland har minskat under början av det här året visar färsk statistik från polisen.

Radio Vega Västnyland

0:53

En orsak till att färre brott upptäcks är att polisens narkotikagrupp flyttat från Lojo till Esbo, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen

Polisens statistik över brott begångna i Västnyland berättar att antalet narkotikabrott minskat i början av det här året. För år 2014 visar en uppskattning att narkotikabrotten minskar.

Färre brott är en illusion

Överkommissarie Mats Lagerstam är skeptisk. Han tror att en stor orsak är att övervakningen blev sämre när narkotikaavdelningen flyttades från Lojo till Esbo i början av det här året.

Det har lett till att polisen har färre ögon och öron som följer med det som händer och följden blir att färre brott upptäcks. För Lojos del upptäcktes 32 brott under de tre första månaderna i år. Motsvarande siffra under samma tid i fjol var 49.

De flesta av narkotikapoliserna flyttade från Lojo till Esbo, men en av dem jobbar nu vid Raseborgspolisen med narkotikabrott.

Lagerstam säger att narkotikabrotten inte minskar. Ju mera tid och resurser polisen har desto flera brott kommer med i polisens statistik.

Diskussion om artikeln