Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haglund gillar svensk satsning på försvaret

Från 2014
Uppdaterad 15.05.2014 21:05.
Programmet är inte längre tillgängligt

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) ser positivt på den svenska miljardsatsningen i försvaret.

- Det är bra Sverige att satsar mera på försvaret, andra länder i Europa borde också göra det. Det är klart att krisen i Ukraina syns i den svenska försvarssatsningen men det är också många andra frågor som påverkat det svenska beslutet.

Enligt Carl Haglund var den största överraskningen i den svenska försvarsberedningen att socialdemokraterna och den borgerliga regeringen hamnat på kollisionskurs.

- Det råder ett öppet ordkrig mellan socialdemokrater och den borgerliga regeringen vilket säkert är ett symptom på att det är riksdagsval i Sverige i höst. Det intressanta är att socialdemokraterna vill ha betydligt större satsningar på försvaret än den borgerliga regeringen. Det ser ut som om socialdemokraterna kommer till makten i höst och vill de vara trovärdiga ska de då ytterligare höja satsningarna på försvaret. En del av socialdemokraternas intresse handlar om Sveriges försvarsindustri ökade satsningar skapar fler jobb, summerar Carl Haglund.

Också Finland kommer att satsa mera på försvaret

Enligt Haglund är den politiska sannolikheten för ökade försvarssatsningar också hög i Finland.

- Den offentliga ekonomin är oerhört ansträngd och också nästa regering måste ta till svåra anpassningsåtgärder. Men mot bakgrunden av krisen i Ukraina är det ändå sannolikt att försvarsanslagen i Finland ökar under nästa valperiod.