Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Allt är inte ätbart som växer

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2016 21:52.
Porsens hängen

I Naturväktarna torsdag 15 maj diskuterade experterna bland annat de här hängena på bilden. De hör till porsen, en låg buske som har en stark aromatisk doft. Porsen kan man använda som krydda, berättar Anders Albrecht och Jörgen Palmgren.

Conny Nyman från Larsmo hade skickat in en liten tändsticksask till Naturväktarna och innehållet bjöd upp till diskussion i direktsändning. Hängena som fanns i asken påminner om björkens men våra experter kunde fastställa att de hör till porsen.

Porsen är en buske som doftar starkt och fungerar bra som kryddning i till exempel snaps eller öl. Man kan ta antingen hängen eller blad och sänka ner i brännvin. Sen låter man det stå i två veckor och så är det klart.

En uppmärksam lyssnare hörde av sig under sändningen och påpekade att getporsen däremot är väldigt giftig och ska inte förväxlas med porsen. Som tur liknar den inte porsen till utseendet så det finns ingen risk att man tar fel.

Jörgen Palmgren
Bildtext Jörgen Palmgren

Naturväktarna påminner om att trots att mycket är ätligt i naturen ska man inte experimentera fritt. Det finns en hel del giftiga växter som man faktiskt kan dö av.

– Man ska alltid utgå från att växter är giftiga. Man ska inte smaka på dem om man inte vet vad de är, säger Jörgen Palmgren.

Naturväktarna är tillbaka torsdagen 22 maj, då med Björn Federley som programledare igen. Har du en fråga till Naturväktarna är det bara att mejla gänget på vega.natur@yle.fi. Skicka gärna med en bild eller ett videoklipp också

Telefonslussen öppnar igen klockan 18 som vanligt nästa torsdag. Numret är då 0600-11 12 13.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.