Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

"Kiva Skola" garanterar ingenting

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Man iklädd kiva skola-väst står och tittar ut över en aula
Bildtext Att en skola anmält sig som KiVa Skola, betyder inte att programmet förverkligas fullt ut.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

Svenska Yle har träffat Veikko som mobbades när han gick på sjunde klass i en skola i huvudstadsregionen.

Jag får samtal av föräldrar som upplever att skolan gömmer sig bakom Kiva Skola-programmet

Skolan hade gått med i Kiva Skola-programmet men för mobbningsoffret blev det aldrig klart hur programmet fungerade.

- Det syntes som affischer på väggarna och västar på rastvakterna, men mer än så förstod jag inte vad det handlade om. Det är säkert bra att ha antimobbningsprogram, men just i mitt fall var det till ingen hjälp, säger Veikko.

4,8 miljoner

Kiva Skola är en storsatsning som har utvecklats länge och med en stor budget. Utbildningsministeriet och utbildningsstyrelsen gav Åbo universitet 4,8 miljoner för att utveckla programmet.
Professor Christina Salmivalli vid Åbo universitet är medveten om att mobbningsoffer i Kiva Skolor ofta känner sig bittra på programmet.

– Jag får samtal av föräldrar som upplever att skolan gömmer sig bakom Kiva Skola-programmet. Som om deltagande i programmet, skulle göra att mobbningen försvinner. Men så enkelt är det inte. Att anmäla sig till programmet betyder givetvis ingenting om inte det inte förverkligas, säger hon.

Långsam effekt

Hittills har Kiva Skola lett till att mobbningen har minskat, men det går långsamt. Hur stor andel av skoleleverna i Kiva Skolor som känner sig mobbade undersöks av Christina Salmivalli och hennes forskare vid Åbo universitet. När programmet började år 2009 blev 16 procent av skoleleverna mobbade upprepade gånger. De tre följande år låg siffran vid 14 procent. Ifjol sjönk siffran med en procentenhet. Idag mobbas 13 procent av skoleleverna. Professor Christina Salmivalli säger att riktningen är den rätta.

– Varje procent innebär tusentals barn, så därför är vi nöjda med utvecklingen, berättar professor Christina Salmivalli.

600 skolor oklara

Nu börjar Kiva Skolan vara välkänd i de finländska skolorna. Ungefär 2500 skolor har anmält sig till programmet, men vissa skolor har hoppat av programmet. Enligt en uppskattning som gjorts av Åbo universitet använder 1900 skolor programmet aktivt. Främsta orsaken till att en skola slutar använda Kiva Skola-programmet är att den har egna rutiner för att agera i mobbningsfall.

Levande intresse

Andra orsaker är att skolan är liten, att resurser saknas och att personalen byts ut. KiVa Skola-programmet används allra minst i specialskolor, eftersom det inte passar deras behov. Endast hälften av Specialskolorna har registrerat sig som användare av programmet.

För Christina Salmivalli är den stora utmaningen att hålla intresset för programmet levande i skolorna.

– Vi arrangerar utbildningar och träffar där lärare får utbyta erfarenheter av programmet. Det brukar höja motivationen och det behövs. Att bara beställa materialet till skolorna gör ingenting i mobbningsfall, säger professor Christina Salmivalli.

Mer om ämnet på Yle Arenan