Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Hindunationalistisk hök" blir Indiens nye premiärminister

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2014 12:57.
Narendra Modi kan bli Indiens näste premiärminister.
Bild: Wikimedia Commons

I Indien har oppositionspartiet, hindunationalistiska BJP, vunnit en förkrossande seger. En del röster är ännu oräknade men det står klart att Narendra Modi blir landets näste premiärminister.

Det finns 814 miljoner röstberättigade indier. Enligt valkommissionen har valdeltagandet varit rekordhögt. Drygt 66 procent av de röstberättigade har deltagit i valet som har pågått i sex veckor.

Då rösträkningen är nästan helt klar har hindunationalistiska BJP fått egen majoritet i parlamentet, som första parti sen 1984.

Det styrande Kongresspartiet har redan medgett sig besegrat. Kongresspartiet går mot en brakförlust och når inte ens andra plats i valet.

Indiska medier talar redan om slutet på Gandhi-dynastin.

Indiens muslimer bävar

BJP:s Narendra Modi blir alltså Indiens näste premiärminister.

Modi ledde delstaten Gujarat år 2002 då ett tusental människor dödades där i våldsamma upplopp mellan hinduer och muslimer. De flesta av dödsoffren var muslimer.

Som chefsminister för delstaten har Modi friats för rättsligt ansvar för upploppen, men många kritiker menar att han inte gjorde tillnärmelsevis tillräckligt för att stoppa våldsamheterna.

Bland Indiens muslimer finns en utbredd rädsla för att deras rättigheter kommer att kringskäras med Modi vid makten. Av muslimer betecknas Modi som en hindunationalistisk hök.

Av anhängare beskrivs Modi som en handlingskraftig reformist. Gujarat har genomlevt en ekonomisk boom med honom vid makten, trots att delstatens muslimer klagar över tilltagande marginalisering.

Indiens börsmarknad har tagit glädjeskutt idag inför BJP:s väntade seger.

De senaste åren har varit en svår period i Indien, då den sittande regeringen såg ut att lida av handlingsförlamning och den ekonomiska tillväxttakten halverades.