Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Symmetriskt mönster

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2014 13:35.
Strömsö inslag: Camillas röda loppismatta - Spela upp på Arenan

Ibland har man turen att hitta snygga LP-omslag som är precis som konstverk. Med härliga former & färger som inspirerar till andra kreativa skapelser!

Jag ville överföra den fina runda formen och det upprepade mönstret från en LP-skiva till en trämatta. Och så här gjorde jag för att skapa en schablon:

Camilla överför mönster från lp till matta.
Bild: YLE/Strömsö

Jag började med att rita upp en cirkel med hjälp av ett lock. Den inre cirkeln ritades med hjälp av ett annat lock, modell mindre. Mätte och märkte ut halvcirkel och 1/4-delar. På fri hand ritade jag av mönstret från omslaget, men ritade endast en fjärdedel av det. Sen skar jag ut mönstret med skärkniv.

För att inte behöva rita ut hela mönstret i cirkeln vek jag pappret på hälften, passade in så det faktiskt passade in på den ritade cirkeln och ritade av i schablonens hål. När det var klar vek jag pappret åt andra hållet och ritade av mönstret i ännu en del av cirkeln. När jag skurit ut ytterligare en del vikte jag pappret ännu en gång så hela cirkeln får sitt mönster.

När mönstret är utskuret är det bara att placera det på valbart material och dutta färg och vi har en kopia på mönstret från LP-omslaget!

Lycka till med att fynda inspiration i form av gamla vinylskivor: design och musik i ett och samma paket! 

/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan