Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen genusplogning behövs i Helsingfors

Uppdaterad 16.05.2014 12:18.
Plogbil i snöyran.
Bildtext Vilka rutter borde plogbilen egentligen prioritera?

Eftersom jämlikheten i snöplogningen redan nu är ”rätt så bra”, så behövs ingen könskonsekvensbedömning angående plogningen i Helsingfors. Det här föreslås bli nämnden för allmänna arbetens åsikt då de diskuterar genusplogning på tisdag.

I februari föreslog fem fullmäktigeledamöter att staden gör en könskonsekvensbedömning angående snöplogningen i Helsingfors. Ledamöterna misstänkte att vägarna till mansdominerade arbetsplatser prioriteras i plogningen, och de ville att staden tar modell av Karlskoga kommun i Sverige där man omvärderat och omprioriterat vilka vägar som ska plogas först.

Nu väntas nämnden för allmänna arbeten nobba idén. I beslutsförslaget som nämnden ska ta ställning till på tisdag sägs att jämlikheten mellan kön och olika människogrupper redan nu är rätt så bra och därför behövs ingen könskonsekvensbedömning.

Vidare sägs det att det hela tiden pågår en utveckling av vinterunderhållet i staden, då finns det ingen orsak att göra en skild könskonsekvensbedömning utöver det sedvanliga utvecklingsarbetet.

Läs även:
SFP föreslår genusplogning i Helsingfors