Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ricarda mobbas fortfarande

Från 2014
Uppdaterad 18.05.2014 13:56.
Ricarda Sirén
Bildtext Ricarda Sirén berättar öppet om mobbningen hon fått utstå.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Mobbarna misshandlade Ricarda utanför en krog i Borgå. Hör hennes historia här.

Veckoslutskommittén: Den blivande klassläraren Ricarda berättar om hur hon blev mobbad

Programmet är inte längre tillgängligt

Ricarda Sirén är en av de modiga som delat med sig av sina personliga erfarenheter kring mobbning. Läs hennes historia här. Hon har flyttat från Borgå till Vasa för att studera till klasslärare. Trots det fortsätter mobbningen med bland annat elaka kommentarer på hennes blogg och facebook samt ute i Borgås nattliv. Utan att någon ingriper.

- Jag blev slagen i ansiktet och i vid nyckelbenen ett par gånger. När slagsmålet började stod vi så nära krogen att en vakt kunde ha ingripit, vilket han inte gjorde. Efter det förflyttades slagsmålet en bit bort och ingen ingrep då heller. Det var två mot en, berättar Ricarda.

I sitt kommande yrke som klasslärare hoppas Ricarda att hon kan dra nytta av sina egna erfarenheter och kunna hindra mobbning på gräsrotsnivå.

- Jag skulle gärna ha en temavecka. Den skulle bestå av workshops där vi tar upp etik. Klassen skulle få göra egna regler för vad som är rätt och fel. Sedan skulle jag använda mig av de här reglerna i klassen, säger Ricarda.

Ricarda har också en hälsning till sina mobbare.

- Hur är det möjligt att man kan ha en så dålig självkänsla och ha så lite kontroll över sitt eget liv att man måste mobba en annan människa för att få den här självkänslan och för att känna att man har kontroll över någonting, undrar Ricarda.

Fixa mobbningen hittar ni här.

Mer om ämnet på Yle Arenan