Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Svenskjäveln från Björneborg

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 14:17.
Jan Sundberg, Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Jan Sundberg är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Privat

Jan Sundberg är född och uppvuxen i helfinska Björneborg. När kvarterspolisen kom på besök för att föra i väg någon överförfriskad pappa, ville poliserna veta vems pojke man var. De andra pojkarna skötte presentationen genom att upplysa polisen om att Jan var en hurri, en svenskjävel. Som vuxen disputerade han om svenskhetens dilemma i Finland. I dag är Vegas sommarpratare Jan Sundberg professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet

Jan Sundberg 2014

22:14

I sitt sommarprat berättar Jan Sundberg om sin uppväxt i ett kvarter, inklämd mellan två stora fabriker. Utan att förstå det själv gjorde han observationer om det sociala livet omkring sig

- De barn vars pappor började jobbet klockan sju på morgonen hejade alla på ett AIF-lag. Vi som var barn till pappor som började jobba klockan åtta, hejade på ett borgerligt lag.

Som barn gällde det att övervinna otaliga slagsmål. Långt senare skrev han sin doktorsavhandling kring fenomenet klass och etnicitet.

Som socialarbetare i Uppsala blev jag flera gånger knivhotad av drogade klienter

Jan Sundberg berättar också om sin studietid, bland annat i helsvenska Ekenäs. Han berättar om flower power, fredssångerna, vänstervågen och flytten till Sverige, när han inte fick jobb i sitt hemland.

- Som socialarbetare i Uppsala blev jag flera gånger knivhotad av drogade klienter och började därför gå på gym, något jag har fortsatt med fram till i dag. Mera muskler och mindre rädsla fick klienterna att lugna ner sig.

- Men här gäller det att följa Bamses råd: När man är stark ska man vara snäll!

Skärgårdsfrälst

Längtan till skärgården fick Jan Sundberg med familj att flytta tillbaka till Finland. Idag försöker han driva att studenterna vid Helsingfors universitet får en bra undervisning på svenska. Sommartid kan man se honom åka runt i Åbolands skärgård, antingen på sin Pappa-Tunturi eller i sin gamla fiskebåt. Men när andra semesterfirare solbadar, trivs Jan runt köksborden hemma hos skärgårdsborna. Där intervjuar han dem för tidningen RoHit, som han själv varit med om att grunda.

Bland annat den här musiken spelar Jan Sundberg i sitt sommarprat:

Jan Sundberg sommarpratar den 15 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan