Hoppa till huvudinnehåll

X3M

#TaDetPåAllvar ledde till ursäkt

Från 2014
Uppdaterad 17.05.2014 12:16.
Ta det på allvar
Bildtext Christa stod upp för sin lillasyster Maria.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Marias mobbare läste historien hon delat med sig på svenska.yle.fi och tog kontakt för att be om förlåtelse.

Veckoslutskommittén: Maria Aarnios mobbare bad om ursäkt

Programmet är inte längre tillgängligt

Maria Aarnio är en av de över hundra personer som delat med sig av sin mobbningshistoria. Hon kallades fet i slutet av lågstadiet. I hennes fall var det storasyster Christa Aarnio som satte ner foten.

#TaDetPåAllvar

  • Ni har skickat in över hundra berättelser om mobbning till Svenska Yles öppna granskning #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Läs dem här
  • Stå upp mot mobbning! Skriv #tadetpåallvar på en lapp. Håll upp lappen och ta en selfie. Posta fotot av dig på Facebook, Instagram eller Twitter och tagga med #TaDetPåAllvar
  • Den öppna granskningen pågår 12-18.5

- En dag såg jag då Maria sprang gråtande ut ur ett klassrum. Då blev jag förbannad. Jag gick fram till killen som mobbat henne och började skrika åt honom att det här inte är okej, du får inte göra så här. Han frågade om jag ville ha på käften. Då frågade jag om han själv ville ha på käften. Sedan kom lärarna. Det kanske var hans räddning, säger Christa.

Mobbaren tog kontakt

Mobbarna bad aldrig om ursäkt. Men efter att de läste Marias historia på svenska.yle.fi tog de kontakt.

- Han skickade ett långt meddelande där han skrev att han själv mådde dåligt under den tiden. Han hade länge funderat på det han gjorde mot mig i lågstadiet, att det var fel av honom. Han skrev att han var ledsen över hela grejen. Jag har förlåtit honom och har inte längre några elaka tankar om dem som har mobbat mig, säger Maria.

Maria hade aldrig förväntat sig att någon skulle ta kontakt efter att hon delat med sig av sin historia.

- Jag var rädd för att de skulle konfrontera mig och vara arga över att jag berättat min historia. Men istället kommer två stycken och säger förlåt och berättar att de mått jättedåligt av vad de har gjort. Jag blev riktigt chockad och glad, säger Maria.

Mer historier om mobbing hittas här.

Mer om ämnet på Yle Arenan