Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa elektriska håller tidtabellen

Från 2014
Yle Nyheter: Vasa elektriska bygger ut på vattnet - Spela upp på Arenan

Den stora ombyggnationen invid Brändö bron i Vasa elektriskas regi håller tidtabellen. Bygget ska bli kontorslokaler för 150 anställda.

Kontorsbyggnaden vid Norra Stadsfjärden i Vasa byggs bokstavligen på vatten. Grunden har varit det svåraste att bygga men tack vare den milda vintern håller arbetet tidtabellen.

Orsaken till varför elbolaget nu lämnar kontorsbyggnaden ett stenkast från bygget är utrymmesbrist.

- Kontorsbyggnaden från 1930-talet har länge varit för liten. Vasa elektriskas personal är utspridda över hela stan och det är inte lönsamt i längden, säger Kaj Skåtar, styrelseordförande vid Vasa elektriska.

Prislappen ligger på omkring 15-16 miljoner euro.

Vasa elektriska
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Arbete i full gång

På fredagen firades taklagsfest vid bygget. Men en knapp halvtimme kvar tills festen skulle börja var arbetet ännu i full gång. Lastbilar kördes av gården, arbetare syntes här och där och grävmaskinerna gick för full maskin.

Det är inget litet bygge. Byggnaden blir 6 000 kvadratmeter stor och har bland annat 10 meter höga fönster med vy över stadsfjärden och Vasa universitet.

- Jag tror att arkitektens mening var att få med något av Vasas sjöfart och att den ska vara en fungerande enhet med sitt läge på vattnet, säger Skåtar.

Bygget ska vara klart den 15 december.

Läs också: Vasa elektriska bygger på höjden