Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöräddningens båtar synas i sömmarna

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2014 20:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Flera räddningsbåtar borde förnyas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Då det handlar om människoliv har man varken råd att tumma på kvaliteten eller att luta sig nöjt tillbaka, det finns alltid utrymme för förbättring. Det här vet man också inom sjöräddningen, där man inför båtsäsongen granskar om de egna båtarna håller måttet.

Som bäst testar sjöräddningen alla sina olika båtmodeller utanför Gäddvik i Esbo. Det är frågan om det mest omfattande testet som någonsin har gjorts.

Man går bland annat igenom hur bra de olika båtarna kan manövreras i hög hastighet, och hur bra de klarar av att genomföra en rad andra uppgifter.

Vid Finlands Sjöräddningssällskap är man rätt så nöjd med mängden båtar man har. Det viktigaste är nu att se över kvaliteten, konstaterar Jori Nordström som är beredskapschef.

- Vi har totalt ungefär 150 båtar, vilket är ganska mycket, men många av dem är redan gamla. De äldre vill vi förnya, och de nya vill vi förbättra.

Hälften av sjöräddningens båtar är utplacerade i olika hamnar längs med kusten, andra hälften finns i insjöarna.

I Östra Nyland finns det sex båtar, i huvudstadsregionen nio. I Västra Nyland har man i sin tur 11 sjöräddningsbåtar, lika många finns det också i Åboland, medan det i Österbotten finns 13 båtar. Frågan är ändå om de räcker till?

Om man råkar i sjönöd till exempel utanför Jurmo, hur snabbt kan ni då rycka ut?

- Vi har ett ganska bra nätverk av båtar och stationer, men när det gäller Jurmo som ligger långt ute måste man nog förbereda sig på att vänta kanske till och med en timme.

Jori Nordström anser ändå att sjöräddningen i allmänhet är tillräckligt snabb.

- Genomsnittstiden för våra utryckningar i fjol var 24 minuter, räknat från alarm. Jag tycker det är ganska bra med tanke på att det är frågan om helt frivilliga sjöräddare.

För tillfället finns det närmare 2 000 frivilliga sjöräddare i Finland, men det behövs fler. Nästan vem som helst kan delta i utbildningen. Det enda som krävs är simkunnighet.