Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finsk seger efter straffar

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Hockey-VM
Bildtext Lejonen fortsätter vinna i Minsk.
Bild: Lehtikuva

Inför tredje perioden ledde Finland sin gruppspelsmatch mot Schweiz med komfortabla 2-0, men lyckades slutligen vinna matchen först efter tio straffar med 3-2 och ta två viktiga poäng.

Matchinledningen var jämn och chansfattig och påminde långt om Vitrysslandsmatchen mindre än ett dygn tidigare. Paralellerna tog inte slut där, för också på fredagen gick Finland upp i en 1-0 ledning, men målskytten var en av de mer osannolika i Lejonflocken.

Jarkko Immonen och Miikka Salomäki stod för förarbetet när Tommi Kivistö från blå linje stänkte in ett skott som gick i mål bakom en skymd Reto Berra i mål för Schweiz. Fullträffen var Kivistös första i landslaget. Målskytten drog ännu på sig en två minuters utvisning strax innan den första periodpausen, men Finland höll ut och gick till pausvila i en knapp 1-0 ledning.

I den andra perioden fortsatte matchbilden att se likadan ut, men Pekka Rinne höll Finland flytande medan speciellt andra kedjan med debutanten Erik Haula, Olli Jokinen och Leo Komarov började visa livstecken. Det var också duon Haula-Jokinen som låg bakom Finlands 2-0 mål – Haula jobbade fram pucken bakom mål till Jokinen som satte in pucken bakom Berra ur liten vinkel.

Finland fick också chansen att öka på sin ledning ytterligare i powerplay mot slutet men lyckades inte överlista Berra fler gånger i mittenperioden.

I den tredje perioden kom FInland ut för att skydda sin ledning, men fick se segern momentant rinna ut i sanden. Reto Suri överlistade först Pekka Rinne med ett hårt distansskott och Roman Josi kvitterade drabbningen vid tiden 56:35.

I förlängnigen fick Finland testa på powerplay med fyra spelare mot tre utan att lyckas och avgörandet kom slutligen på straffar. Som totalt tionde skytt lyckades Iiro Pakarinen överlista Reto Berra och göra straffläggningens enda mål.

Finland tog med sig två poäng efter en underhållande och spännande drabbning.

Ishockey-VM, gruppspel, Minsk
Finland – Schweiz 3-2 (1-0, 1-0, 0-2) e.str.
1-0 Tommi Kivistö (Jarkko Immonen, Miikka Salomäki) 05:14
2-0 Olli Jokinen (Erik Haula) 32:26
2-1 Suri (Fiala) 41:57
2-2 Josi (Romy, Suri) 56:35
3-2 Iiro Pakarinen (strafftävling, enda som lyckades) 65:00

På lördagen har Finland mellandag, men på söndag väntar en tuff match mot USA

Diskussion om artikeln