Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irland får bättre kreditbetyg

Från 2014
Uppdaterad 17.05.2014 05:51.
Gatuvy från Irlands huvudstad Dublin i maj 2007.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Kreditvärdighetsinstitutet Moody´s höjer kreditvärdigheten för Irland med två punkter, från Baa1 till Baa3. Enligt Moody's tyder mycket på att ekonomin i landet har börjat dra igen men ännu finns det många utmaningar, speciellt med skulderna.

Irland har fortfarande en stor statsskuld och underskott i budgeten men tillväxten ökar och kommer att minska skulderna snabbare än väntat, säger Moody´s.

På kreditvärderingsinstitutet tror analytikerna att ekonomin i Irland nu växer betydligt snabbare än i de andra euroländerna.

Investeringarna i landet har kommit igång igen men också hushållens konsumtion har ökat trots att många irländare dras med stora skulder. Den irländska fastighetsmarknaden är också på väg mot bättre tider.

Krisande banker och stora problem på bostadsmarknaden tvingade Irland att söka hjälp från både Internationella valutafonden och EU 2010, vilket ledde till en hård sparkur. I december kunde ändå landet frigöra sig från stödprogrammen trots att ekonomin ännu krympte med 0,3 procent år 2013.

Under 2013 motsvarade storleken på landets underskott ännu hela 7 procent av bruttonationalprodukten. Kreditbetyget kan komma att sänkas igen om inte underskottet sjunker till en storlek på 3 procent av BNP i år.