Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz röstar om världens högsta minimilön

Från 2014
Uppdaterad 17.05.2014 07:42.
folkomröstning, schweiz, röst
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

På söndag ordnas en folkomröstning där förslaget är att slå fast minimlönen i landet till 4000 franc, eller 3300 euro i månaden.

Medellönen i Schweiz ligger på hela 6000 franc, ungefär 5000 euro. Endast en tiondel av löntagarna tjänar under 4000 franc och skulle gynnas av en löneförhöjning om folket röstar för en minimilön på söndag.

Det är fackorganisationerna som tillsammans med landets socialdemokratiska och gröna partier tagit initiativet till folkomröstningen. Men de senaste opinionsundersökningarna visar ändå att förlsaget inte kommer att gå igenom då endast en femtedel av medborgarna stöder minimilönen.

Skyhöga priser

Prisnivån i Schweiz är mycket hög, till och med i jämförelse med Finland. Enligt Världsbanken är det världens dyraste land.

Fackorganisationerna i landet hävdar att minimilönen är nödvändig på grund av de speciellt höga priserna i Schweiz stora städer Geneve och Zurich.

Starkt motstånd

Däremot har både regeringen och affärsvärlden motarbetat kravet på minimilöner med argument om låg arbetslöshet och hög levnadsstandard i landet. De är oroade för en ytterligare prishöjning om jordbrukare och småföretagare skulle bli tvugna att betala sin personal en så hög minimlön.

Dessutom befarar arbetsgivarna att en hög minimilön för tidigt skulle locka ungdomar till arbete istället för till utbildning. Arbetsgivarna har gått så långt som att föra en öppen kampanj mot minimilönen, där medborgare uppmanas att rösta mot förslaget. I kampanjen hävdas det bland annat att en minimilön skulle skada landets konkurrenskraft och leda till att arbetsplatser försvinner till andra länder.

Trots att folkomröstningen inte väntas leda till en fast minimilön så har fackrörelsens kampanjer ändå resulterat i att flera företag har höjt sina lägsta löner över 4000 franc-strecket.

Diskussion om artikeln