Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ben av jättelik dinosaurie hittade

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Forskare har hittat ben av jättedinosaurie - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Forskare tror sig ha hittat ben av den största dinosaurien som någonsin har funnits på jorden. Att döma av lårbenets storlek tror man att dinosaurien kan ha varit lika hög som ett sjuvåningshus och vägt lika mycket som 14 afrikanska elefanter.

Fyndet gjordes i Patagonien i Argentina. Forskarna tror att djuret kan ha varit 20 meter högt och 40 meter långt. Det tros ha vägt 77 ton. Tidigare fynd antyder att det har funnits dinosaurier som vägde 70 ton, men det rekordet slås alltså nu.

Forskargruppen undersökte kvarlevorna av sju individer, de säger att benen var i ett utmärkt skick. En filmgrupp från BBC råkade vara på plats då forskarna förstod hur stort djuret kan ha varit.

Vetenskapsmännen tror att den nu påträffade dinosaurien hör till titanosaurierna. De var växtätare som levde under den sena kritperioden för ungefär hundra miljoner år sedan, det vill säga strax före dinosaurierna dog ut.

Det var en jordbruksarbetare som först snavade över benen i öknen nära La Flecha i Patagonien. Benen grävdes sedan upp av paleontologer.

Diskussion om artikeln