Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du kan få en ful fisk på kroken

Från 2014
Sikfiske om våren utanför Helsingfors.
Bild: Yle

Fiskemaraton har blivit en trendgren, men tävlingen är inte bara en jakt på medalj. Utan också en metod att få reda på fiskbeståndet i de finska vattnen. I fjol fångade man bara en alldeles ny fiskart.

Fiskemaraton är en tävling där fiskare ska fånga så många olika fiskarter som möjligt på 24 timmar. I tävlingen deltar lag bestående av två eller tre personer. Men för att få fart på tävlingen så tar man också i beaktande vem som har fångat tio olika fiskarter på rekordtid.

- På 24 timmar kommer vi att besöka allt från 10 till 15 olika platser där man kan fånga olika fiskarter och kaffekokaren har också packats med i bilen, säger Kristian Kankare som deltar i tävlingen.

Kankare har tagit ledigt en vecka för att kunna utforska vatten och finslipa fisketekniken. Kankare deltog i fjol med sin pappa och sin bror och de kammade hem andra priset. I år strävar de efter en guldmedalj.

Fiskemaraton ordnas i Helsingfors, Kotka, Åbo och Joensuu. Tävlingen är viktig för forsking och ska ge insikt i regionernas fiskbestånd.

Sedan 2009 har man upptäckt tre nya fiskarter; bottenfisken grönling, silverrudan och svartmunnad smörbult.