Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du kan få en ful fisk på kroken

Från 2014
Sikfiske om våren utanför Helsingfors.

Fiskemaraton har blivit en trendgren, men tävlingen är inte bara en jakt på medalj. Utan också en metod att få reda på fiskbeståndet i de finska vattnen. I fjol fångade man bara en alldeles ny fiskart.

Fiskemaraton är en tävling där fiskare ska fånga så många olika fiskarter som möjligt på 24 timmar. I tävlingen deltar lag bestående av två eller tre personer. Men för att få fart på tävlingen så tar man också i beaktande vem som har fångat tio olika fiskarter på rekordtid.

- På 24 timmar kommer vi att besöka allt från 10 till 15 olika platser där man kan fånga olika fiskarter och kaffekokaren har också packats med i bilen, säger Kristian Kankare som deltar i tävlingen.

Kankare har tagit ledigt en vecka för att kunna utforska vatten och finslipa fisketekniken. Kankare deltog i fjol med sin pappa och sin bror och de kammade hem andra priset. I år strävar de efter en guldmedalj.

Fiskemaraton ordnas i Helsingfors, Kotka, Åbo och Joensuu. Tävlingen är viktig för forsking och ska ge insikt i regionernas fiskbestånd.

Sedan 2009 har man upptäckt tre nya fiskarter; bottenfisken grönling, silverrudan och svartmunnad smörbult.