Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jon Hellevig vill dra sig ur EU-valet

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2014 10:50.
Självständighetspartiets EU-kandidat Jon Hellevig har publicerat en rad grova kränkningar om operasångerskan Karita Mattila på sin Facebook-sida.
Bild: Yle screenshot

EU-kandidaten Jon Hellevig har publicerat en rad grova hot och kränkningar mot operasångerskan Karita Mattila på sin kampanjsida. Idag drar han sig ur valet efter att Självständighetspartiet tog avstånd från honom.

I texten på Facebook använde Hellevig en rad mycket nedsättande ord om Mattila och hotade henne bland annat med våldtäkt.

Hellevig medger för Yle att han har skrivit texten, men ångrar formuleringarna om våldtäkt som han senare avlägsnade från inlägget.

- Det var ett misslyckat ordval. Jag avsåg inte på något sätt en fysisk våldtäkt, säger Hellevig.

Den grova texten riktades mot Mattilas beslut att inte uppträda med den ryska kapellmästaren Valerij Gergijev, efter att han stödde president Putins hållning i Ukraina-krisen.

- Karita Mattila anklagar Putin. Putin är ingen dålig människa, säger Hellevig till Yle.

Den Helsingforsbördige Hellevig är företagare och jurist och bosatt i Moskva. Han har i många sammanhang uttalat sitt stöd för Rysslands nuvarande ledning.

Tidigare har också SFP:s kandidat Björn Månsson blivit utsatt för osakliga skriverier av Hellevig.

Jon Hellevig är obunden kandidat för Självständighetspartiet som tidigare i dag meddelade att Hellevig har svikit partiets förtroende och att man inte längre stöder hans kampanj.

Hellevig har via Facebook meddelat att han vill dra sig ur EU-valet på grund av partiets beslut.

Självständighetspartiets ordförande Antti Pesonen säger dock att det inte är möjligt att ta tillbaka kandidaturen efter att kandidatlistorna har bekräftats.

Diskussion om artikeln