Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De två världsarven är ett

Från 2014
Uppdaterad 18.05.2014 20:33.
Kristina Svels och Anita Storm har skrivit en ABC-bok om världsarvet.
Bildtext Kristina Svels och Anita Storm.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kvarkens världsarv och Höga Kusten blir ett i en ny bok om vår unika skärgårdsmiljö. Världsarvet måste paketeras och synas mer, säger författarna.

Bakom boken Världsarvets ABC finns Kristina Svels, landsbygdsforskare på Åbo Akademi i Vasa och Anita Storm, som sysslar med upplevelseturism ute i världsarvet.

De två världsarven är ett

Programmet är inte längre tillgängligt

Som namnet antyder är det frågan om en ABC-bok där varje bokstav i alfabetet står för något som är speciellt för de två världsarven.

- Vi ville ta fram något som vi tyckte saknades. Ett verk som behandlar Kvarkens skärgård och Höga Kusten tillsammans, säger Svels.

Författarna betonar alltså att de två världsarven är ett. Boken är ämnad för skolorna. Men inte enbart.

- Den är lite tvådelad. Den kan också användas av besökare och de som vill lära sig mer om världsarvet på ett lekfullt sätt, säger Storm.

Kvarken borde marknadsföras bättre

En av Svels tidigare undersökningar visade att ortsborna tycker att Kvarkens världsarv borde marknadsföras bättre. Är den här boken ett led i det arbetet?

- Det här är ett sätt. Det här är en produkt som vi hoppas att folk tar till sig. Både i Sverige och i Finland, säger Svels.

Både Svels och Storm har mycket erfarenhet av att jobba med världsarvet. Vad anser de? Utnyttjar vi det till fullo? Kan vi förbättra något?

- Vi borde bli bättre på att paketera, erbjuda och synas. säger Storm.

Vad är det då som är så speciellt med de båda världsarven?

- Vi är stenrika. Vi är ett resultat av senaste istiden. Den har gått fram som en bulldozer och lämnat kvar formationer. Vi har en ständig förändring på grund av landhöjningen, säger Storm.

Kvarkens skärgård omfattar i praktiken hela yttre skärgårdszonen på fem kommuners områden. Kvarkens skärgård är 194 000 hektar stort och Höga Kusten har en storlek på 140 000 hektar.